DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Research Institute >
Ministry of Agriculture and Cooperatives >
Rice Department >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/1069

ARN: TH201000001004
Authors: Anchalee Prasertsak
Uom Kongchu
Siriwan Thongwisuttijit
Surapol Chatuporn
Amornrat Intrman
Jittakorn Nualkaew
Orasa Wongkasem
Prathai Kenluem
Prachaya Chuthamat
อัญชลี ประเสริฐศักดิ์
อ่วม คงชู
ศิริวรรณ ตั้งวิสุทธิจิต
สุรพล จัตุพร
อมรรัตน์ อินทร์มั่น
จิตกร นวลแก้ว
อรสา วงษ์เกษม
ประทาย เคนเหลื่อม
ปรัชญา จูฑามาตย์
Authors' affiliation: Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Pathumthani Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Pathumthani Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Pathumthani Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Suphanburi Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Suphanburi Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Sakonnakhon Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phrae Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Ubonratchathani Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phatthalung Rice Research Center
Authors' affiliation (Thai): กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวปทุมธานี
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวปทุมธานี
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวปทุมธานี
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวสุพรรณบุรี
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวสุพรรณบุรี
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวแพร่
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวสกลนคร
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวอุบลราชธานี
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวพัทลุง
Title: การจัดเก็บ รวบรวมข้อมูล ลักษณะข้าววัชพืชที่มีเยื่อหุ้มเมล็ดสีแดงในประเทศไทย
Collection and database management of red weedy rice characteristics in Thailand
Citation: Annual Rice Seeds Research Report Year 2001-2008, Bangkok (Thailand), p. 173-186
Format Extent: 475 p.
Issue Date: 2009
Language: tha
Keywords: Red weedy rice
Weedy rice
Contamination
Collection
Database
Subject Classification(ASC): ็H60
AGROVOC: Weeds
Collections
Agronomic characters
Plant anatomy
Abstract: Red weedy rice (weedy rice with red pericarp) is a noxious weed which is a severe problem in rice farmer field in Thailand. Survey and collection of farmers rice yield were conducted from four different regions of Thailand (central, north, northeast and south). Seed quality and the level of red weedy rice contamination of 858 rice samples were determined. The red weedy rice samples were grown and studied on growth development and agricultural characteristics. Database management of red weedy rice in Thailand was done using File Maker Pro 5.0 program and the herbariums of red weedy rice samples in each area were also carried out in Pathumthani Rice Research Center in October 2003-2005. It was found that the rice samples from the central region was contaminated 5.59, 16.45, 12.17 and 65.79% of the total samples in the level of 0, 0.01-0.10, 0.11-0.20 and more than 0.20% respectively. The rice samples from the north region was contaminated 15.45, 41.82, 14.55 and 28.18% of the total samples in the above level respectively. The rice samples from the northeast region was contaminated 31.44, 24.36, 5.95 and 38.24% of the total samples in the above level respectively. The rice samples from the south region was contaminated 14.29, 15.38, 4.40 and 65.93% of the total samples in the above level respectively. There was the variation in stem, leave and grain of red weedy rice. There was the difference in height, shattering (moderate to high), awn (absent to fully awned). Moreover, it was fond that the type of most red weedy rice was the same as cultivated rice which is Oryza sativa. The amylose content of red weedy rice samples form the north and the south were in the range of 15.87-26.11% and 16.72-23.54% respectively. All information and characters such as source (location), cultivated rice and agricultural characteristics of 858 red weedy rice samples were recorded in Microsoft excel and database management was done in File Maker Pro 5.0 program. Furthermore, the herbarium of red weedy rice samples in each area was collected in the big books in order to be a reference for farmers, researchers and anyone who wants to study.
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาตให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใดๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: Collection
Format Extent: 475 หน้า
ISBN: ISBN 978-974-403-643-8
Availability : Library of Bureau of Rice Research and Development, Rice Department;
Availability: ห้องสมุดสำนักวิจัยและพัฒนาข้าว กรมการข้าว;
Appears in Collections:Rice Department

Files in This Item:

File Description SizeFormat
cover.pdfMain artitle975.25 kBAdobe PDFView/Open
brrd seed44-51-011.pdfMain artitle444.7 kBAdobe PDFView/Open
introduction.pdfMain artitle486.18 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback