DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Research Institute >
Ministry of Agriculture and Cooperatives >
Rice Department >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/2102

ARN: TH201000002033
Authors: Thongma Manakul
Prateep Pintanon
Premrudee Pintaya
Piroj Chotinisakorn
Nipon Boonmee
Nithas Siddhiwong
Piyapan Srikoom
Sutira Moolsri
Suwit Moolsri
Sivapong Nareubal
ทองมา มานะกุล
ประทีป พิณตานนท์
เปรมฤดี ปินทยา
ไพโรจน์ โชตินิสากรณ์
นิพนธ์ บุญมี
นิทัศน์ สิทธิวงศ์
ปิยะพันธ์ ศรีคุ้ม
สุธีรา มูลศรี
สุวิทย์ มูลศรี
ศิวะพงศ์ นฤบาล
Authors' affiliation: Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Mae Hong Son Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Mae Hong Son Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Mae Hong Son Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Mae Hong Son Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Mae Hong Son Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Mae Hong Son Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Mae Hong Son Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Mae Hong Son Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Mae Hong Son Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Mae Hong Son Rice Research Center
Authors' affiliation (Thai): กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวแม่ฮ่องสอน
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวแม่ฮ่องสอน
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวแม่ฮ่องสอน
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวแม่ฮ่องสอน
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวแม่ฮ่องสอน
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวแม่ฮ่องสอน
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวแม่ฮ่องสอน
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวแม่ฮ่องสอน
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวแม่ฮ่องสอน
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวแม่ฮ่องสอน
Title: การปลูกข้าวสาลีคามุตอินทรีย์ในเขตภาคเหนือของประเทศไทยสำหรับตลาดสหภาพยุโรป
Growing organic Kamut wheat in northern Thailand for EU market
Corporate authors (Thai): Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development
Citation: [Proceedings of rice and temperate cereal crops annual conference 2007], Bangkok (Thailand), p. 171-184
Format Extent: 314 p.
Issue Date: 2007
Language: Th
Keywords: Kamut wheat
EU market
Subject Classification(ASC): F08
F01
E14
AGROVOC: Triticum
Wheats
Organic agriculture
Planting
Technology transfer
Farmers
Yields
Quality
Bioproducts
Thailand
European Union
World markets
Abstract: Project aims to study the possibility of growing organic wheat in upper northern Thailand to increase farmer income and to produce organic wheat for EU market as well as to strengthen economic cooperation between EU and Thai enterprises. The main project activities comprised of transferring technical know how on organic Kamut wheat cultivation by the international experts, conducting pilot demonstration plots, presenting project results to the Biofach in Germany, transferring technology to farmers, testing the final product and market survey. The results revealed relatively low grain yield of organic Kamut wheat as compared to recommended Thai wheat varieties. In addition, it was found that Kamut wheat has relatively longer growing duration with very tall plant height. Moreover, it was also observed that Kamut wheat had very high number of sterile grains which consequently resulted in lower grain yield. However, results from grain quality analysis indicated satisfied quality with high protein content though there were some insect damage, black tip diseases and germinated grains due to rains prior to harvest. Cooperated farmers were interested in growing organic Kamut wheat if market is available together with reasonable price. However, there are many challenges aspects for further study such as optimum planting date and seeding rate as well as factors affecting floret sterility. Sustainable cropping systems for Kamut wheat cultivation in upland and lowland conditions as well as an economic return at farm level, are also suggested for further study.
Format Extent: 314 หน้า
Availability : Rice Department, 50 Phahon Yothin Road, Chatuchak, Bangkok 10900, Thailand
Availability: กรมการข้าว
Appears in Collections:Rice Department

Files in This Item:

File Description SizeFormat
RIC020096c.pdf244.42 kBAdobe PDFView/Open
RIC020096b.pdf189.95 kBAdobe PDFView/Open
RIC020096a.pdf835.02 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback