DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Research Institute >
Ministry of Agriculture and Cooperatives >
Rice Department >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/2215

ARN: TH201000002146
Authors: Apichart Noenplab
Somdet Immark
Suradet Palawisut
Suree Srivantaneyakun
Acharaporn Na Lampang Noenplab
Phethathai Patilupanuson
Tawat Patirupanusara
Nalinee Chiengwattana
Supatta Suvantada
Sa-ang Chairinte
อภิชาติ เนินพลับ
สมเดช อิ่มมาก
สุรเดช ปาละวิสุทธิ์
สุรีย์ ศรีวันทนียกุล
อัจฉราพร ณ ลำปาง เนินพลับ
เพชรหทัย ปฏิรูปานุสร
ธวัช ปฏิรูปานุสร
นลินี เจียงวรรธนะ
สุพัตรา สุวรรณธาดา
สอาง ไชยรินทร์
Authors' affiliation: Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phitsanulok Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phitsanulok Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phitsanulok Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phitsanulok Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phitsanulok Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phitsanulok Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phitsanulok Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phitsanulok Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phitsanulok Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phitsanulok Rice Research Center
Authors' affiliation (Thai): กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวพิษณุโลก
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวพิษณุโลก
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวพิษณุโลก
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวพิษณุโลก
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวพิษณุโลก
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวพิษณุโลก
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวพิษณุโลก
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวพิษณุโลก
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวพิษณุโลก
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวพิษณุโลก
Title: ข้าวเจ้า พันธุ์พิษณุโลก 80
Phitsanulok 80
Corporate authors (Thai): Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development
Citation: [Proceedings of rice and temperate cereal crops annual conference 2007], Bangkok (Thailand), p. 301-302
Format Extent: 314 p.
Issue Date: 2007
Language: En, Th
Keywords: Rice
Phitsanulok 80
Rainfed rice variety
Subject Classification(ASC): F30
H20
AGROVOC: Oryza sativa
Varieties
Plant breeding
Hybridization
Selection
Growth
Yields
Quality
Disease resistance
Abstract: Phitsanulok Rice Research Center have concentrated the research on improvement of rainfed rice varieties in order to serve the farmers' need. This resulted in a variety called Phitsanulok 80 obtaining from the three-way cross of Supanburi 90/IR56//RD27 since 1991. Characteristic selection was carried out continuously and the promising line, PSL92147-1-2-4, was finally selected. The lines was gone through the steps of intra-station, inter-station, farmers' field yield trial and yield stability. It was found that the line provided an average of 642 kg/rai (4.01 t/ha) in the farmers' field which was 9 percent higher than 589 kg/rai (3.68 t/ha) obtained from RD27 and 31 percent greater than Khao Ta Haeng 17 which yielded 488 kg/rai (3.05 t/ha). It had a high yield stability and could be widely grown in the lower north and the central. The rate of N response was 8 kg N/rai ( 50 kg/ha). It is a non-glutinous, photoperiod sensitive, medium maturity that is ideal to be harvested approximately in early December. The plant type and flag leaf are erect with strong stem, long neck and compact panicle. The height is 141 cm on average. It has low chalkiness. The brown rice has a slender shape with 7.45 mm long. It has an excellent milling quality, low amylose, low gel consistency with low gel temperature, therefore resulted in a soft cooked rice. There are a few disadvantages i.e. susceptible to Brown Planthopper, moderately susceptible to blast and bacterial blight.
Format Extent: 314 หน้า
Availability : Rice Department, 50 Phahon Yothin Road, Chatuchak, Bangkok 10900, Thailand
Availability: กรมการข้าว
Appears in Collections:Rice Department

Files in This Item:

File Description SizeFormat
RIC020114c.pdf106.91 kBAdobe PDFView/Open
RIC020114b.pdf189.95 kBAdobe PDFView/Open
RIC020114a.pdf835.02 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback