DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Research Institute >
Ministry of Agriculture and Cooperatives >
Rice Department >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/2331

ARN: TH201000002262
Authors: Luechai Arayarungsarit
Surapong Potipibool
Pradub Wittayatirarut
Anchalee Prasertsak
Suniyom Taprab
Krirk Keskosol
Rangsit Senghaphan
Kanya Cheaphan
Sunanta Wongpiyachon
Kingkaew Kunket
ลือชัย อารยะรังสฤษฎ์
สุรพงศ์ โพธิพิบูลย์
ประดับ วิทยาธีรรัตน์
อัญชลี ประเสริฐศักดิ์
สุนิยม ตาปราบ
เกริก เกษโกศล
รังสิต เส็งหะพันธุ์
กัญญา เชื้อพันธุ์
สุนันทา วงศ์ปิยชน
กิ่งแก้ว คุณเขต
Authors' affiliation: Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Pathum Thani Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Pathum Thani Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Pathum Thani Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Pathum Thani Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Pathum Thani Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Pathum Thani Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Pathum Thani Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Pathum Thani Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Pathum Thani Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Pathum Thani Rice Research Center
Authors' affiliation (Thai): กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวปทุมธานี
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวปทุมธานี
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวปทุมธานี
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวปทุมธานี
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวปทุมธานี
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวปทุมธานี
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวปทุมธานี
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวปทุมธานี
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวปทุมธานี
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวปทุมธานี
Title: สายพันธุ์ PTTC02019-1 ข้าวเสาไห้คุณภาพดี
PTTC02019-1 good quality rice promising line
Corporate authors (Thai): Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development
Citation: [Proceedings of rice and temperate cereal crops annual conference 2007], Bangkok (Thailand), p. 9-19
Format Extent: 314 p.
Issue Date: 2007
Language: Th
Keywords: Jek Chuey
Sao Hai
PTTC02019-1
Subject Classification(ASC): F30
Q04
AGROVOC: Oryza sativa
Varieties
Selection
Growth
Yields
Disease resistance
Pest resistance
Plant anatomy
Agronomic characters
Chemicophysical properties
Cooking
Quality
Abstract: Thirty four samples of Jek Chuey: a local rice variety from Sara Buri province were collected in 2002. PTTC02019-1, a rice line had been derived from those collection by mass selection technique at Pathumthani Rice Research Center. The line was photoperiod sensitive that had flowering date during 1-5 November and 1-5 December for harvesting date. Grain yield of the line measured in Sao Hai farmer fields and Pathumthani Rice Research Center was about 700-800 kg/rai using transplanting method and 500-600 kg/rai using germinated seed broadcasting. This line was not responded to nitrogen fertilizer rates (0 to 15 kilograms N per rai) and gave moderately resistant to white back planthopper (Sogatella furcifera) and susceptible to blast disease (Pyricularia grisea). PTTC02019-1 was 184 cm plant height with green leaf sheath and leaf blade. The ligule and collar were light green. Stigma and flower tip were white. Sterile lemma was rice straw yellow color and awnless lemma. The flag leaf angle was descending. The panicle length was 32.8 cm. Number of grain per panicle was approximately 363 grains. The dormancy period of seed was 6-7 weeks. The paddy rice was straw colored with 10.85 mm long, 2.64 mm wide and 2.07 mm thick. 100-grain weight was 2.74 grams. Long and slender brown rice with 7.62 mm long, 2.16 mm wide and 1.83 mm thick. Milling quality was 51 percent for head rice. Chemical quality was 27.8 percent amylose content, soft gel consistency and medium gelatinization temperature. About 40 percent of the testers preferred this line. Approximately 54 percent of the testers voted as hard cooked rice, and 46 percent of the testers voted as soft cooked rice.
Format Extent: 314 หน้า
Availability : Rice Department, 50 Phahon Yothin Road, Chatuchak, Bangkok 10900, Thailand
Availability: กรมการข้าว
Appears in Collections:Rice Department

Files in This Item:

File Description SizeFormat
RIC020077c.pdf203 kBAdobe PDFView/Open
RIC020077b.pdf189.95 kBAdobe PDFView/Open
RIC020077a.pdf835.02 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback