DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Research Institute >
Ministry of Agriculture and Cooperatives >
Rice Department >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/2342

ARN: TH201000002273
Authors: Apichart Noenplab
Acharaporn Na Lampang Noenplab
Nalinee chiengwattana
Supatta Suvantada
Sa-ang Chairinte
Doungorn Ariyapruek
Chutiwat Wannasai
Pongsa Sukserm
Jaturong Pipatpiriyanon
Supavinee Suangtho
อภิชาติ เนินพลับ
อัจฉราพร ณ ลำปาง เนินพลับ
นลินี เจียงวรรธนะ
สุพัตรา สุวรรณธาดา
สอาง ไชยรินทร์
ดวงอร อริยพฤกษ์
ชุติวัฒน์ วรรณสาย
พงศา สุขเสริม
จัตุรงค์ พิพัฒน์พิริยานนท์
สุภาวิณี สวงโท
Authors' affiliation: Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phitsanulok Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phitsanulok Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Chai Nat Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phitsanulok Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phitsanulok Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phitsanulok Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phitsanulok Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phitsanulok Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Lop Buri Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Suphan Buri Rice Research Center
Authors' affiliation (Thai): กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวพิษณุโลก
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวพิษณุโลก
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวชัยนาท
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวพิษณุโลก
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวพิษณุโลก
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวพิษณุโลก
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวพิษณุโลก
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวพิษณุโลก
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวลพบุรี
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวสุพรรณบุรี
Title: ข้าวเจ้าสายพันธุ์ PSL95120-28-5-R-R
Non-glutinous rice lines, PSL95120-28-5-R-R
Corporate authors (Thai): Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development
Citation: [Proceedings of rice and temperate cereal crops annual conference 2009], Bangkok (Thailand), p. 37-49
Format Extent: 389 p.
Issue Date: 2009
Language: Th
Keywords: PSL95120-28-5-R-R
Non-glutinous rice
Photoperiod sensitive
Rainfed lowland rice
Lower-north
Thailand
Subject Classification(ASC): F30
AGROVOC: Oryza sativa
Plant breeding
Photoperiodicity
Hybrids
Varieties
Variety trials
Growth
Yields
Quality
Milling
Cooking
Rainfed farming
Lowland
Thailand
Abstract: Rainfed rice growing farmers in the Lower North of Thailand still use low yield variety causing low production. The Rainfed Lowland Rice Research and Development Project in the Lower North under the responsibility of Phitsanulok Rice Research Center has continuously worked on this problem. Recently, a promising line PSL95120-28-5-R-R from three-way cross between RD21/IR68//PSL86022-77-2-2-1-2 was obtained. This line can produce yield of 696 kg/rai (4.35 t/ha) in which around 20 percent higher than those of KDML105 which produced only 580 kg/rai (3.63 t/ha). It performed high yield stability over various conditions in the Lower north and Central region. It responded 4-16 kg N/rai (25-100 kg N/ha) nitrogen fertilization. It is a non-glutinous, photoperiod sensitive, early maturity with the harvesting date around the middle of November. It has an erect and strong culm with 129 centimeters high resulting in resistant to lodging. It also has erect flag leaf, well exerted, medium to compact panicle. The brown rice has a slender shape with 7.87 millimeters long, good grain physical quality with low chalkiness and excellent milling quality. Chemical properties of grain were low amylose, low gel consistency and low gel temperature resulting in soft cooked rice. It is susceptible to brown planthopper in some areas, moderately susceptible to bacterial blight and rice gall midge.
Format Extent: 389 หน้า
Availability : Rice Department, 50 Phahon Yothin Road, Chatuchak, Bangkok 10900, Thailand
Availability: กรมการข้าว
Appears in Collections:Rice Department

Files in This Item:

File Description SizeFormat
RIC020334c.pdf616.8 kBAdobe PDFView/Open
RIC020334b.pdf98.39 kBAdobe PDFView/Open
RIC020334a.pdf5.52 MBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback