DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Research Institute >
Ministry of Agriculture and Cooperatives >
Rice Department >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/2960

ARN: TH201100002889
Authors: Watcharee Sukviwat
Kunya Cheaupun
Sunanta Wongpiyachon
วัชรี สุขวิวัฒน์
กัญญา เชื้อพันธุ์
สุนันทา วงศ์ปิยชน
Authors' affiliation: Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Pathumthani Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Pathumthani Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Pathumthani Rice Research Center
Authors' affiliation (Thai): กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวปทุมธานี
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวปทุมธานี
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวปทุมธานี
Title: การวิเคราะห์และประเมินคุณภาพทางกายภาพและเคมีของเมล็ดเชื้อพันธุ์ข้าว ปี 2553
Physical and chemical properties evaluation of rice germplasm in 2010
Corporate authors (Thai): Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Pathum Thani Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Chlong Luang Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phra Nakorn Sri Ayutthaya Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Suphan Buri Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Suphan Buri Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Ratchaburi Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Chachoengsao Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development, Prachinburi Rice Research Center
Citation: [Proceeding of the rice conference report 2010: Rice research center group in central, eastern and western region], Prachinburi (Thailand), p. 257-263
Format Extent: 267 p.
Issue Date: 2010
Language: tha
Keywords: Rice germplasm
Physical properties
Chemical properties
Evaluation
Subject Classification(ASC): F30
AGROVOC: Oryza sativa
Germplasm
Quality
Seed characteristics
Nutritive value
Abstract: Total of 818 rice accessions evaluated at 20 Rice Research Centers were investigated for their physical and chemical properties in 2010. Results showed that most accessions had short and straw-colored sterile lemma (90.6%). The hull color was straw (7.41%), brown, black and yellow. The grain length was 7.00-7.50 mm. (45.1%), slender, intermediate and bold shape with 51.1%, 47.0% and 1.9% respectively. There were 516 non-glutinous accessions in which the number of high, intermediate and low amylose were 278, 179 and 59 accessions, respectively. Most accessions had soft gel consistency but some samples showed hard and medium gel consistency. High and intermediate amylose type has intermediate to low gelatinization temperature. Low amylose type has soft gel consistency and low gelatinization temperature. Elongation ratio of cook rice ranged from 1.51 to 1.99, and all non-glutinous rice has non-aroma. The glutinous rice has soft gel consistency and low gelatinization temperature, and non-aroma. The colored pericarp in non-glutinous rice are ARC6650 (G.S. No.18150) BENARA (G.S. No.18580) and Yawd Muang (G.S. No.22181); in glutinous rice are HAO (G.S. No.15135) and DAW MA HI (G.S. No.19076). These accessions should be used in breeding program.
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาตให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใดๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: Collection
Format Extent: 267 หน้า
Availability : Library of Bureau of Rice Research and Development, Rice Department;
Availability: ห้องสมุดสำนักวิจัยและพัฒนาข้าว กรมการข้าว;
Appears in Collections:Rice Department

Files in This Item:

File Description SizeFormat
brrd53003a.pdfcover128.99 kBAdobe PDFView/Open
brrd53003b.pdfcontent61.98 kBAdobe PDFView/Open
brrd53003022c.pdfsummary145.9 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback