DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Research Institute >
Ministry of Agriculture and Cooperatives >
Rice Department >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/2975

ARN: TH201100002904
Authors: Varapong Chamarerk
Poonsak Mekwatanakarn
Payorm Cobelli
Pikul Leelakud
Roongnapa Kawichai
วราพงษ์ ชมาฤกษ์
พูนศักดิ์ เมฆวัฒนากาญจน์
พยอม โคเบลลี่
พิกุล ลีลากุด
รุ่งนภา กาวิชัย
Authors' affiliation: Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Ubon Ratchathani Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Ubon Ratchathani Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Ubon Ratchathani Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Ubon Ratchathani Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Ubon Ratchathani Rice Research Center
Authors' affiliation (Thai): กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวอุบลราชธานี
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวอุบลราชธานี
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวอุบลราชธานี
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวอุบลราชธานี
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวอุบลราชธานี
Title: การตรวจสอบความบริสุทธิ์ของตัวอย่างข้าวหอมมะลิไทยจากตลาดค้าปลีกและค้าส่งในสาธารณรัฐประชาชนจีนด้วยเครื่องหมายดีเอ็นเอ
Purity test of Thai Hom Mali rice samples from retail and wholesale markets in People Republic of China using DNA markers
Corporate authors (Thai): Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development
Citation: [Proceeding of 2nd Rice annual conference year 2011: Rice and national farmers' day], Bangkok (Thailand), p. 63-78
Format Extent: 375 p.
Issue Date: 2011
Language: tha
Keywords: Thai Hom Mali rice
Retail markets
Wholesale markets
Export Standard
Purity test
DNA markers
People Republic of China
Subject Classification(ASC): F03
E71
AGROVOC: Oryza sativa
Wholesale marketing
Retail marketing
Exports
Standards
Purity
Seeds
DNA
Genetic markers
China
Abstract: Sixty percent of the population or about 700 million people of the People republic of China consume rice as staple food. This is accountable for 135 million tons or 1/3 of world rice consumption annually. The products for domestic consumption are mainly produced within the country. China imports only small amount of rice each year, but 95% of the imported products are Thai Hom Mali rice. However, the production of Thai Hom Mali rice is limited and the price is almost double of that of Chinese rice. This leads to a problem with mixing Thai Hom Mali with other cultivars and sold under Thai Hom Mali brand by traders. The Royal Thai Consulate-General Office at Guangzhou, PRC, has concerned about this problem and has set up the project to study the causes and effects of impurity in Thai Hom Mali rice in both retail and wholesale markets in PRC. The objectives of this study are to analyze the severity of impurity problem in Thai Hom Mali in Chinese markets, to determine the impacts on stakeholders and to propose solutions and action plans to policy makers. The Rice Department by Ubon Ratchathani Rice Research Center has collected rice samples and analyzed for the purity of those samples. Results from the study showed that among 107 samples collected from retailed markets, 43 samples indicated on the package that they were Thai Hom Mali rice. When analyzed with 4 DNA markers, only 24 samples (55.8%) met the export standard for Thai Hom Mali. Forty-five samples indicated on their packages that they were Thai fragrant rice, but only 3 samples (6.7%)
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาติให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใดๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: Collection
Format Extent: 375 หน้า
Availability : Library of Bureau of Rice Research and Development, Rice Department;
Availability: ห้องสมุดสำนักวิจัยและพัฒนาข้าว กรมการข้าว;
Appears in Collections:Rice Department

Files in This Item:

File Description SizeFormat
brrd54001a.pdfcover1.16 MBAdobe PDFView/Open
brrd54001b.pdfcontent146.87 kBAdobe PDFView/Open
brrd54001005c.pdffulltext391.73 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback