DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Research Institute >
Ministry of Agriculture and Cooperatives >
Rice Department >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/3048

ARN: TH201100002971
Authors: Rujira Precha
Sunanta Wongpiyachon
Kunya Chuepan
Watcharee Sukvivat
รุจิรา ปรีชา
สุนันทา วงศ์ปิยชน
กัญญา เชื้อพันธุ์
วัชรี สุขวิวัฒน์
Authors' affiliation: Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phatthalung Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Pathum Thani Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Pathum Thani Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Pathum Thani Rice Research Center
Authors' affiliation (Thai): กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวพัทลุง
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวปทุมธานี
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวปทุมธานี
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวปทุมธานี
Title: คุณภาพเมล็ดและโภชนาการของข้าวพันธุ์ดีและพันธุ์พื้นเมืองภาคใต้
Grain nutrition quality of recommended and local rice varieties in the southern region
Corporate authors (Thai): Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development
Citation: [Proceeding of 2nd rice annual conference year 2011: Rice and national farmers' day], Bangkok (Thailand), p. 340-341
Format Extent: 375 p.
Issue Date: 2011
Language: tha
eng
Keywords: Rice
Grain quality
Local variety
Vitamin B
Nutrition value
Subject Classification(ASC): F60
Q04
AGROVOC: Oryza sativa
Land varieties
Grain
Quality
Vitamins B
Nutritive value
Thailand
Abstract: Samples of 13 recommended varieties from Patthalung Rice Research Center and 5 local varieties from Patthalung and Songkhla provinces had been collected to be investigated their grain qualities and nutrition values. Most samples showed grain physical properties as straw colored hull, slender shape brown rice with white color and less chalkiness. For grain chemical qualities, there were 4, 6 and 8 varieties contained low, intermediate and high amylase, respectively. Their gel consistency varied from hard to soft gel in the range of 30-96 mm. while spreading values of alkali test were 2.7-7.0. Their cooked rice had elongation ratio between 1.47-1.86. Three varieties contained natural fragrant aroma were KDML 105, PTT1 and Hawm Suphanburi. Nutrition values had been analyzed and evaluated in term of gram in 100 grams of brown rice. It was found that 100 grams of brown rice contained 348.15-367.78 Kcal of energy, 6.30-8.39 grams of protein, 1.50-2.66 grams of fat, 73.88-79.36 grams of carbohydrate, 59.62-68.44 grams of starch, 2.59-5.12 grams of dietary fiber, 1.10-1.46 grams of ash, 0.19-1.25 milligrams of vitamin B1 (Thiamin) and 5.41-8.08 miligrams of Niacin. These nutrition values of milled rice were lower than those of brown rice. Hawm Suphanburi contained higher amount of carbohydrate and calories. Higher quantity of starch, protein, fat, dietary fiber and ash had been found in Khai Mod Rin, Dam Khun Thong, Leb Nok Pattani, Khao Dawk Mali 105 and RD7, respectively. While higher quantity of Vitamin B1 (Thiamin) and Niacin had been found in Suphanburi 2 and local variety named Salee, respectively.
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาติให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใดๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: Collection
Format Extent: 375 หน้า
Availability : Library of Bureau of Rice Research and Development, Rice Department;
Availability: ห้องสมุดสำนักวิจัยและพัฒนาข้าว กรมการข้าว;
Appears in Collections:Rice Department

Files in This Item:

File Description SizeFormat
brrd54001a.pdfcover203.71 kBAdobe PDFView/Open
brrd54001b.pdfcontent135.13 kBAdobe PDFView/Open
brrd54001005d.pdfAbstract76.39 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback