DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Research Institute >
Ministry of Agriculture and Cooperatives >
Rice Department >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/3050

ARN: TH201100002973
Authors: Weerasak Hormsombut
Sukanya Kranto
Boonrat Jongdee
วีระศักดิ์ หอมสมบัติ
สุกัญญา กรานโต
บุญรัตน์ จงดี
Authors' affiliation: Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Sakon Nakhon Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Sakon Nakhon Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Ubon Ratchathani Rice Research Center
Authors' affiliation (Thai): กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวสกลนคร
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวสกลนคร
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวอุบลราชธานี
Title: SKNC07013: ข้าวเหนียวพื้นเมืองคุณภาพดีเฉพาะถิ่นพันธุ์กอเดียว
SKNC07013: Gaw Diaw, a superior quality local glutinous rice
Corporate authors (Thai): Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development
Citation: [Proceeding of 2nd rice annual conference year 2011: Rice and national farmers' day], Bangkok (Thailand), p. 336-337
Format Extent: 375 p.
Issue Date: 2011
Language: tha
eng
Keywords: Local glutinous rice
Local rice superior quality
Gaw Diaw
Mass selection
SKNC07013
Subject Classification(ASC): F30
AGROVOC: Oryza sativa
Land varieties
Mass selection
Quality
Agronomic characters
Yield components
Yields
Abstract: Gaw Diaw, a superior quality local glutinous rice is one of three famous local rice varieties which farmers and consumers in Kalasin province are accepted. It has high demand in local market at the same or higher price than RD6 variety. This rice variety is grown in amphoe Khaowong, Guchinarai and Nakoo districts. The farmers produced and collected the seed by themselves for a long time. Thus the seed purity was also reduced and resulted in the variation of the variety. Sakon Nakhon Rice Research Center has therefore collected 39 samples of Gaw Diaw rice varieties from Kalasin and nearby provinces and purified by mass selection method. Plant growth, grain yield and morphological characteristics were evaluated then intra-station yield trial, inter-station yield trial, farmer field yield trial, reaction to blast disease and important insect, seed dormancy, testing grain chemical and physical qualities has been investigated since 2006. SKNC07013 rice line was then derived in 2010 with good agricultural characteristic and good grain quality with erected plant type, 140 cm high tillering ability, high number of panicle per hill was selected. Flowering at early October and early harvesting date are suitable to grow on upland area in Northeast of Thailand where rainy season has gone earlier. This rice line has 500 kg/rai average yield which was 8 and 22 % higher than HY71 and Sakon Nakhon varieties, respectively. SKNC07013 rice seed has straw hull with good milling quality, long grain and slender shape, low gelatinization temperature, short cooking period, soft and tender with aromatic scent. The 1000 grian weight is 30.10 gram Seed dormancy is 8 weeks. However, disadvantage of this rice variety is susceptible to blast disease during seedling stage, susceptible to bacterial leaf blight, brown plant hopper and white back plant hopper.
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาติให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใดๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: Collection
Format Extent: 375 หน้า
Availability : Library of Bureau of Rice Research and Development, Rice Department;
Availability: ห้องสมุดสำนักวิจัยและพัฒนาข้าว กรมการข้าว;
Appears in Collections:Rice Department

Files in This Item:

File Description SizeFormat
brrd54001a.pdfcover203.71 kBAdobe PDFView/Open
brrd54001b.pdfcontent135.13 kBAdobe PDFView/Open
brrd54001003d.pdfAbstract74.24 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback