DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Research Institute >
Ministry of Agriculture and Cooperatives >
Rice Department >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/3052

ARN: TH201100002975
Authors: Suputra Suwanthada
Kunya Cheaupun
Sa-ang Chairin
สุพัตรา สุวรรณธาดา
กัญญา เชื้อพันธุ์
สอาง ไชยรินทร์
Authors' affiliation: Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phitsanulok Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Pathum Thani Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phitsanulok Rice Research Center
Authors' affiliation (Thai): กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวพิษณุโลก
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวปทุมธานี
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวพิษณุโลก
Title: การพัฒนาวิธีการประเมินคุณภาพข้าวเปลือกชื้นภายใต้ระบบตรวจสอบคุณภาพ
Development on quality evaluation methodology of moist paddy under inspection system
Corporate authors (Thai): Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development
Citation: [Proceeding of 2nd rice annual conference year 2011: Rice and national farmers' day], Bangkok (Thailand), p. 372-373
Format Extent: 375 p.
Issue Date: 2011
Language: tha
eng
Keywords: Rice
Reducing of moisture content
Milling quality
Grain moisture content
Subject Classification(ASC): F03
AGROVOC: Rice
Moisture content
Milling
Quality
Quality controls
Abstract: Development on quality evaluation methodology of moist paddy aimed to develop rapid and accurated technologies for moist paddy quality evaluation was comprised of 3 activities, as 1. Comparative of moist paddy in various levels of impurities. 2. Comparison of milling recovery rate in brown rice and milled rice. 3. Development on rapid milling recovery testing methodology. The moist paddy from Phitsanulok, Phichit, Sukhothai, Kamphangphet and Uttaradit farmer field were sampled. The moisture content was investigated with moisture tester, Kett PM-400, and oven method, 130 °C 2 hrs. Results showed that mostly of moist paddy were 22.0-27.0% mc, the moisture content of moist paddy with impurities was greater than without impurities. the amount of impurities were 0.53 – 10.81%, the head rice from brown rice was related to head rice from milled rice, with (r) = 0.32** However, the moist paddy, which high moisture content more than 25%, head rice from brown rice was fluctuated. Furthermore, the microwave methods was the best method for rapid drying, relationship between head rice yield (%) of drying with microwave were 360 watt for 1 min., tempering 1 min., then dry again 1 min. and 600 watt 1 min., tempering 1 min., then dry again 1 min. with air dry (control) were (r) = 0.66** and 0.73**
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาติให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใดๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: Collection
Format Extent: 375 หน้า
Availability : Library of Bureau of Rice Research and Development, Rice Department;
Availability: ห้องสมุดสำนักวิจัยและพัฒนาข้าว กรมการข้าว;
Appears in Collections:Rice Department

Files in This Item:

File Description SizeFormat
brrd54001a.pdfcover347.43 kBAdobe PDFView/Open
brrd54001b.pdfcontent146.87 kBAdobe PDFView/Open
brrd540010020d.pdfabstract95.71 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback