DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Research Institute >
Ministry of Agriculture and Cooperatives >
Rice Department >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/3078

ARN: TH201100003001
Authors: Satid Pinmanee
สาธิต ปิ่นมณี
Authors' affiliation: Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Samoeng Rice Research Center
Authors' affiliation (Thai): กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวสะเมิง
Title: ข้าวหอมที่สูง "บือเนอมู"
Aromatic highland rice "Beu Ner Moo"
Corporate authors (Thai): Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development
Citation: [Proceeding of 2nd rice annual conference year 2011: Rice and national farmers' day], Bangkok (Thailand), p. 344-345
Format Extent: 375 p.
Issue Date: 2011-06
Language: tha
Keywords: Beu Ner Moo
Rce terrace
Pure line selection
Rice yield
Aromatic rice
Subject Classification(ASC): F30
C30
AGROVOC: Oryza sativa
Oryza sativa
Rice
ข้าว
Land varieties
พันธุ์ดั้งเดิม
Selection
การคัดเลือก
Yields
ผลผลิต
Terrace cropping
การปลูกพืชแบบขั้นบันได
Databases
ฐานข้อมูล
Abstract: “Beu Ner Moo” rainfed aromatic highland rice varieties were planted on rice terrace by hilltribe Pwakin-nyaw (Karen). The name means aromatic rice which were selected by Pwakin-nyaw farmers long time ago and still grown as a special varieties until now. Due to their impurity, pure line selection was the breeding methodology and geographical indications (GI) was the way to increase their value. There were three steps to develop Beu Ner Moo. 1) Collecting 48 Beu Ner Moo rice varieties from 4 districts of Chiang Mai including Mae Ai, Chiang Dao, Chai Prakan and Mae Chaem. 2) Purifying Beu Ner Moo rice by pure line selection according to their morphological characters and can be classified into 10 groups. Then selected only 6 groups with long grains and aroma as the rice owner described. 3) Establishing Beu Ner Moo yields database by selecting only 6 groups of Beu Ner Moo to plant and compare their yields with recommend varieties (KDML 105 and PTT1) and local varieties (Beu Chaw Me and Beu Taw Mae). Results found that the 6 selected groups had yield of 246 – 409 kilograms per rai with no significant difference among those varieties but less than PTT1 (686 kg/rai) and higher than KDML 105 (173 kg/rai). Introducing and expanding pure Beu Ner Moo varieties into Pwakin-nyaw’s rice terrace in Chiang Mai may lead to have new GI product in the future.
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาตให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใดๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: Collection
Format Extent: 375 หน้า
Availability : Library of Bureau of Rice Research and Development, Rice Department;
Availability: ห้องสมุดสำนักวิจัยและพัฒนาข้าว กรมการข้าว;
Appears in Collections:Rice Department

Files in This Item:

File Description SizeFormat
brrd54001a.pdfcover203.71 kBAdobe PDFView/Open
brrd54001b.pdfcontent135.13 kBAdobe PDFView/Open
brrd54001007d.pdfAbstract83.37 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback