DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Research Institute >
Ministry of Agriculture and Cooperatives >
Rice Department >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/3100

ARN: TH201200003023
Authors: Wilai Palawisut
Duangorn Ariyapruek
Pornsuree Kanjana
วิไล ปาละวิสุทธิ์
ดวงอร อริยพฤกษ์
พรสุรี กาญจนา
Authors' affiliation: Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phitsanulok Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phitsanulok Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phitsanulok Rice Research Center
Authors' affiliation (Thai): กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวพิษณุโลก
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวพิษณุโลก
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวพิษณุโลก
Title: ผลของการใช้อุณหภูมิสูงในการอบลดความชื้นต่ออายุการเก็บรักษาของเมล็ดพันธุ์ข้าว
Effect of high temperature oven on storability of rice seeds
Corporate authors (Thai): Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development
Citation: [Proceeding of rice research symposium 2011: Rice research center groups in upper and lower northern region], Phrae (Thailand), p. 177-190
Format Extent: 387 p.
Issue Date: 2011-02
Language: tha
Keywords: Rice seeds
Temperature
Storability
Seed quality
Subject Classification(ASC): F03
AGROVOC: Oryza sativa
Oryza sativa
Seed
เมล็ดพันธุ์
Quality
คุณภาพ
Seed moisture content
ปริมาณความชื้นของเมล็ดพันธุ์
Dryers
เครื่องอบแห้ง
Vigour
ความแข็งแรง
Keeping quality
คุณภาพการเก็บ
Abstract: Seed drying is one of the most important processes of seed production in rice. The purpose for reduce seed moisture without any effects on seed quality. The continuous-flow drier need higher temperature than bacth drier for increased drying rate was used in this experiment. In2008 at Pichit province, Five Experiments were conducted on 12 tons continuous-flow driers to find out the effected of temperature on quality of PSL2 and RD29 rice seed under different levels of temperature including 45, 50, 55 45 followed by 50 and 50 followed by 55°c compared with sun drying method. In2009 at Suphan Buri province, PSL2 rice seeds were used on 30 tons ontinuous-flow driers to study in two experiments. First experiment 3 levels of temperature including 45, 50, 55°c compared with sun drying and another 45 followed by 50 and 50 follow by 55°c compared with sun drying. The suitable temperature for seed drying was 50 followed by 55°c without affected to seed dormancy, storability and vigor. In 2010, RD41 rice seeds were studied at Suphan Buri province. Four methods were conducted drier and followed by sun drying, drier at 45°c (>20% moisture content) followed by 50°c (16-20% moisture content) followed by 55°c (<16% moisture content), sun drying followed by drier and sun drying. The results indicated that the moisture reducing by appropriated temperature of drier was better than another on seed storability and vigor, but rate of moisture reducing got more times. During the rainy season when sun drying area wasn’t enough, Sun drying followed by drier was the best method for seed drying.
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาตให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใดๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: Collection
Format Extent: 387 หน้า
Availability : Library of Bureau of Rice Research and Development, Rice Department;
Availability: ห้องสมุดสำนักวิจัยและพัฒนาข้าว กรมการข้าว;
Appears in Collections:Rice Department

Files in This Item:

File Description SizeFormat
pre54001a.pdfcover465.35 kBAdobe PDFView/Open
pre54001b.pdfcontent92.39 kBAdobe PDFView/Open
pre54001008c.pdffulltext14.02 MBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback