DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Research Institute >
Ministry of Agriculture and Cooperatives >
Rice Department >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/3106

ARN: TH201200003029
Authors: Suptra Suwanthada
Kunya Cheaupun
Sa-ang Chairin
สุพัตรา สุวรรณธาดา
กัญญา เชื้อพันธุ์
สอาง ไชยรินทร์
Authors' affiliation: Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phitsanulok Rice Research Center
Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Pathum Thani Rice Research Center
Rice Department, Bangkok(Thailand). Bureau of Rice Research and Development. Phitsanulok Rice Research Center
Authors' affiliation (Thai): กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวพิษณุโลก
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวปทุมธานี
กรมการข้าว สำนักวิจัยและพัฒนาข้าว ศูนย์วิจัยข้าวพิษณุโลก
Title: การพัฒนาวิธีการประเมินคุณภาพข้าวเปลือกชื้นภายใต้ระบบตรวจสอบคุณภาพ
Development on quality evaluation methodology of moist paddy under inspection system
Corporate authors (Thai): Rice Department, Bangkok (Thailand). Bureau of Rice Research and Development
Citation: [Proceeding of rice research symposium 2011: Rice research center groups in upper and lower northern region], Phrae (Thailand), p. 309-326
Format Extent: 387 p.
Issue Date: 2011-02
Language: tha
Keywords: Paddy rice
Inspection system
Quality evaluation
Moist paddy
Milling recovery rate
Brown rice
Milled rice
Microwave
Subject Classification(ASC): J11
F03
AGROVOC: Oryza sativa
Oryza sativa
Rice
ข้าว
Moisture content
ปริมาณความชื้น
Microwave ovens
เตาไมโครเวฟ
Milling
การบด
Quality
คุณภาพ
Abstract: Development on quality evaluation methodology of moist paddy aimed to develop rapid and accurated technologies for moist paddy quality evaluation was comprised of 3 activities, as 1. Comparative of moist paddy in various levels of impurities. 2. Comparison of milling recovery rate in brown rice and milled rice. 3. Development on rapid milling recovery testing methodology. The moist paddy from Phitsanulok, Phichit, Sukhothai, Kamphangphet and Uttaradit farmer field were sampled. The sample no.1-63 were harvested from June to early October,2009. The sample no. 64–107 and 108–170 were harvested from late October 2009 to January 2010 and March to July 2010. The moisture content was investigated with moisture tester, Kett PM-400, and oven method, 130 o C 2 hrs. Results showed that mostly of moist paddy were higher than 25% mc., the moisture content of moist paddy with impurities was greater than without impurities. the amount of impurities were 1–10%, the head rice from brown rice was related to head rice from milled rice, with r = 0.874 However, the moist paddy, which high moisture content more than 25%, head rice from brown rice was fluctuated. Furthermore, the microwave methods was the best method for rapid drying, were 360 watt for 1 min.- tempering 1 min.-dry again 1 min. and 600 watt 1 min.
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาตให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใดๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: Collection
Format Extent: 387 หน้า
Availability : Library of Bureau of Rice Research and Development, Rice Department;
Availability: ห้องสมุดสำนักวิจัยและพัฒนาข้าว กรมการข้าว;
Appears in Collections:Rice Department

Files in This Item:

File Description SizeFormat
pre54001a.pdfcover465.35 kBAdobe PDFView/Open
pre54001b.pdfcontent92.39 kBAdobe PDFView/Open
pre540017c.pdffulltext3.4 MBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback