DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Academic Institution >
Kasetsart University >
Proceedings and Research Report of Corn and Sorghum >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/4671

ARN: TH201200004591
Authors: Anna Saimaneerat
Sukum Chotechaungnanirat
Pojjanee Supamongkol
แอนนา สายมณีรัตน์
สุขุม โชติช่วงมณีรัตน์
พจนีย์ สุภามงคล
Authors' affiliation: Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Inseechandrastitya Institute for Crops Research and Development. National Corn and Sorghum Research Center
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Inseechandrastitya Institute for Crops Research and Development. National Corn and Sorghum Research Center
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Inseechandrastitya Institute for Crops Research and Development. National Corn and Sorghum Research Center
Authors' affiliation (Thai): มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันอินทรีจันทรสถิตย์เพื่อการค้นคว้าและพัฒนาด้านพืชศาสตร์ ศูนย์วิจัยข้าวโพดและข้าวฟ่างแห่งชาติ
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันอินทรีจันทรสถิตย์เพื่อการค้นคว้าและพัฒนาด้านพืชศาสตร์ ศูนย์วิจัยข้าวโพดและข้าวฟ่างแห่งชาติ
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันอินทรีจันทรสถิตย์เพื่อการค้นคว้าและพัฒนาด้านพืชศาสตร์ ศูนย์วิจัยข้าวโพดและข้าวฟ่างแห่งชาติ
Title: ผลการใช้กากเมล็ดสบู่ดำเป็นปุ๋ยอินทรีย์ที่มีต่อผลผลิตข้าวโพดหวาน
Effects of Jatropha seed cake as organic manure on sweet corn yield
Corporate authors (Thai): Kasetsart University, Bangkok (Thailand)
Citation: Proceedings of the 4th Workshop of Corn and Sorghum Research Project of Kasetsart University: Corn and sorghum yield increasing to improve the quality of life and environmental sustainability, Bangkok (Thailand), p. 156-167
Issue Date: 2010
Language: tha
Keywords: Sweet corn
Jatropha seed cake
Organic manure
Yields
Subject Classification(ASC): F04
P33
AGROVOC: Zea mays
Sweet corn
Jatropha curcas
Oilseed cakes
Organic agriculture
Application rates
Yields
Soil chemicophysical properties
Zea mays
ข้าวโพดหวาน
Jatropha curcas
กากเมล็ดพืชน้ำมัน
เกษตรอินทรีย์
อัตราการใช้
ผลผลิต
คุณสมบัติทางกายภาพเคมีของดิน
Abstract: Objective of this experiment was to use seed cake of Jatropha as the organic fertilizer for sweet corn production. Property of fresh seed cake of Jatropha was pH 6.6, EC 1.77 dS/m, total N 3.55 percent, total P2O5 1.47 percent, total K2O 1.39 percent, total Ca 0.68 percent, and total Mg 0.64 percent. Plot research was conducted at the National Corn and Sorghum Research Center. The experiment was repeated in 6 crop seasons in 2007-2009. Randomized complete block design was laid out, with four replications and six treatments. The six treatments were chemical fertilizer application at the recommendation, cow manure application (2500 kg/rai), Jatropha seed cake application (620, 800, and 1000 kg/rai), and no fertilizer application. The combined analysis of the six crop seasons revealed that seed cake of Jatropha at the rate of 1000 kg/rai gave total green ear yield of sweet corn similar to chemical fertilizer but chemical fertilizer gave higher amount of grade 1 size of the green ear yield. There was no toxic residual of phorbol esters found in the fresh sweet corn. It was also found that the organic matter in the soil was improved by application of Jatropha seed cake and cow manure, compared to that of chemical fertilizer application and no fertilizer application.
Availability : National Corn and Sorghum Research Center, Nakhon Ratchasima (Thailand)
Availability: ศูนย์วิจัยข้าวโพดและข้าวฟ่างแห่งชาติ
Appears in Collections:Proceedings and Research Report of Corn and Sorghum

Files in This Item:

File Description SizeFormat
CR000320100015c.pdf240.55 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback