DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Academic Institution >
Kasetsart University >
Proceedings and Research Report of Corn and Sorghum >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/4686

ARN: TH201200004606
Authors: Sumran Srichomporn
Thamrongsilpa Pothisoong
Somchai Piyapanthawanon
Narongchai Boonsri
Kittisak Srichomporn
สำราญ ศรีชมพร
ธำรงศิลป โพธิสูง
สมชาย ปิยพันธวานนท์
ณรงชัย บุญศรี
กิตติศักดิ์ ศรีชมพร
Authors' affiliation: Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Inseechandrastitya Institute for Crops Research and Development. Suwan Wajokkasikit Field Crops Research Station
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Inseechandrastitya Institute for Crops Research and Development. National Corn and Sorghum Research Center
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Inseechandrastitya Institute for Crops Research and Development. Suwan Wajokkasikit Field Crops Research Station
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Inseechandrastitya Institute for Crops Research and Development. National Corn and Sorghum Research Center
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Inseechandrastitya Institute for Crops Research and Development. National Corn and Sorghum Research Center
Authors' affiliation (Thai): มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันอินทรีจันทรสถิตย์เพื่อการค้นคว้าและพัฒนาด้านพืชศาสตร์ สถานีวิจัยพืชไร่สุวรรณวาจกกสิกิจ
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันอินทรีจันทรสถิตย์เพื่อการค้นคว้าและพัฒนาด้านพืชศาสตร์ ศูนย์วิจัยข้าวโพดและข้าวฟ่างแห่งชาติ
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันอินทรีจันทรสถิตย์เพื่อการค้นคว้าและพัฒนาด้านพืชศาสตร์ สถานีวิจัยพืชไร่สุวรรณวาจกกสิกิจ
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันอินทรีจันทรสถิตย์เพื่อการค้นคว้าและพัฒนาด้านพืชศาสตร์ ศูนย์วิจัยข้าวโพดและข้าวฟ่างแห่งชาติ
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันอินทรีจันทรสถิตย์เพื่อการค้นคว้าและพัฒนาด้านพืชศาสตร์ ศูนย์วิจัยข้าวโพดและข้าวฟ่างแห่งชาติ
Title: การศึกษาคุณภาพข้าวโพดคั่วเพื่อพัฒนาเป็นผลิตภัณฑ์เชิงพาณิชย์
Study on quality of popcorn varieties for the development of commercial product
Corporate authors (Thai): Kasetsart University, Bangkok (Thailand)
Citation: Proceedings of the 4th Workshop of Corn and Sorghum Research Project of Kasetsart University: Corn and sorghum yield increasing to improve the quality of life and environmental sustainability, Bangkok (Thailand), p. 314-321
Issue Date: 2010
Language: tha
Keywords: Popcorn
Popping quality
Subject Classification(ASC): Q02
Q04
F30
AGROVOC: Popcorn
Food processing
Quality
Snack foods
Organoleptic properties
Varieties
ข้าวโพดคั่ว
กรรมวิธีการผลิตอาหาร
คุณภาพ
อาหารขบเคี้ยว
คุณสมบัติทางประสาทสัมผัส
พันธุ์
Abstract: Five popcorn varieties were tested for their quality at the National Corn and Sorghum Research Center in 2009. The objective is to choose the high potential popcorn variety for sugar-butter flavor popcorn snack as a commercial product. The experiment laid out in RCBD, composed of 5 treatments with 4 replications. The quality under investigation including, popping percentage, expansion volume, flake size, grain moisture, germinal and abgerminal thickness, grain size, flake type, flake color and taste score. The result found that Five stars popcorn, a commercial popcorn variety gave the best quality followed by pearl popcorn composite. It had 98 percent of popping percentage, 37 mg/g of expansion volume, 7.5 ml/grain of flake size, 274 micron of abgerminal thickness, with butterfly type and yellow flake color. The Five stars popcorn also received the best taste score of 4.0.
Availability : National Corn and Sorghum Research Center, Nakhon Ratchasima (Thailand)
Availability: ศูนย์วิจัยข้าวโพดและข้าวฟ่างแห่งชาติ
Appears in Collections:Proceedings and Research Report of Corn and Sorghum

Files in This Item:

File Description SizeFormat
CR000320100028c.pdf116.38 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback