DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Academic Institution >
Khon Kaen University >
KHON KAEN AGRICULTURE JOURNAL (KAEN KASET) >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/5110

ARN: TH201200005028
Authors: Tanapat Suranakul
Nualchan Petnui
Rachan Buaban
ธนพัฒน์ สุระนรากุล
นวลจันทร์ เพชรนุ้ย
ราชันทร์ บัวบาน
Authors' affiliation: Nakhon Phanom University, Nakhon Phanom (Thailand). Faculty Agriculture and Technology. Department of Animal Science
Nakhon Phanom University, Nakhon Phanom (Thailand). Faculty Agriculture and Technology. Department of Animal Science
Nakhon Phanom University, Nakhon Phanom (Thailand). Faculty Agriculture and Technology. Department of Animal Science
Authors' affiliation (Thai): มหาวิทยาลัยนครพนม คณะเกษตรศาสตร์และเทคโนโลยี สาขาวิชาสัตวศาสตร์
มหาวิทยาลัยนครพนม คณะเกษตรศาสตร์และเทคโนโลยี สาขาวิชาสัตวศาสตร์
มหาวิทยาลัยนครพนม คณะเกษตรศาสตร์และเทคโนโลยี สาขาวิชาสัตวศาสตร์
Title: ผลการเสริมกัวร์มิลล์เป็นแหล่งโปรตีนในอาหารต่อสมรรถนะการเจริญเติบโตและคุณภาพซากของเป็ดเนื้อ
Effect of guar meal supplementation as a protein source in diets on growth performance and carcass quality of ducks
Corporate authors (Thai): Khon Kaen University, Khon Kaen (Thailand). Faculty of Agriculture
Issue Date: 2011
Language: tha
Keywords: Duck
Guar meal (GM)
Performance
Carcass quality
Subject Classification(ASC): L02
Q05
AGROVOC: Ducks
เป็ด
Cyamopsis psoralioides
Cyamopsis psoralioides
Feed additives
สารเจือปนในอาหารสัตว์
Animal feeding
การให้อาหารสัตว์
Raw materials
วัตถุดิบ
Growth rate
อัตราการเติบโต
Animal performance
สมรรถภาพของสัตว์
Feed conversion efficiency
ประสิทธิภาพการเปลี่ยนอาหารเป็นเนื้อ
Carcass composition
ส่วนประกอบของซากสัตว์
Abstract: Objectives of this experiments were to determine the effect of guar meal (GM 35 CP%) supplementation as a protein source to replace with soybean meal (SBM) in duck diets on performance and carcass quality. One hundred and sixty, 1 day old Barbary ducks were randomly allotted to 5 treatments with 4 replications (8 birds per replication) according to a Completely Randomized Design (CRD). The experiment was divided into 3 periods as follows: nursery period (1-28 days of age), growing period (29-56 days of age) and finishing period (56-84 days of age), respectively. Dietary treatments were formulated using GM at 0, 5, 10, 15 and 20%. Diets and water were provided ad libitum throughout 84 days. The results showed that feeding ducks with diet containing GM more than at 10% caused in decreased weight gain, average daily gain (ADG), average daily feed intake (ADFI), feed conversion ratio (FCR) and protein efficient ratio (PER) (P<0.01) compared to control diets. At the end of feeding trials (84 days), 64 ducks (2 Males and 2 Females per replication) were randomly selected and slaughtered to determine for carcass quality and characteristics. The results revealed that warm carcass percentage, breast meat, wing, thigh, heart, liver, gizzard, spleen, abdominal fat and carcass grade (P>0.05) were no significant differences among dietary treatments. Key words : guar meal (GM), duck, performance and carcass quality
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาตให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใดๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: Collection
ISSN: ISSN 0125-0485
Availability : Faculty of Agriculture Library, Khon Kaen University, 123 M.16 Maliwan Road T.Nai Maung A.Maung Khon Kaen 40002, Thailand;
Availability: ห้องสมุดคณะเกษตรศาสตร์ มหาวิทยาลัยขอนแก่น 123 หมู่ 16 ถ.มะลิวัลย์ ต.ในเมือง อ.เมือง จ.ขอนแก่น 40002;
Appears in Collections:KHON KAEN AGRICULTURE JOURNAL (KAEN KASET)

Files in This Item:

File Description SizeFormat
20120706-KAJ-39-sup1-2554-p1-5.pdfFull Text237.76 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback