DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Academic Institution >
Khon Kaen University >
KHON KAEN AGRICULTURE JOURNAL (KAEN KASET) >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/5117

ARN: TH201200005035
Authors: Prasan Swatsitang
Pornnapa Chuendchom
Sanun Jogloy
ประสาร สวัสดิ์ซิตัง
พรนภา ชื่นชม
สนั่น จอกลอย
Authors' affiliation: Khon Kaen University, Khon Kaen (Thailand). Faculty of Science. Department of Biochemistry
Khon Kaen University, Khon Kaen (Thailand). Faculty of Science. Department of Biochemistry
Khon Kaen University, Khon Kaen (Thailand). Faculty of Agriculture. Department of Plant Science and Agricultural Resources
Authors' affiliation (Thai): มหาวิทยาลัยขอนแก่น คณะวิทยาศาสตร์ ภาควิชาชีวเคมี
มหาวิทยาลัยขอนแก่น คณะวิทยาศาสตร์ ภาควิชาชีวเคมี
มหาวิทยาลัยขอนแก่น คณะเกษตรศาสตร์ ภาควิชาพืชศาสตร์และทรัพยากรการเกษตร
Title: ความสามารถในการต้านออกซิเดชันและปริมาณสารฟีโนลิครวมของเยื่อหุ้มเมล็ดถั่วลิสง
Antioxidant capacity and total phenolics of peanut testae
Corporate authors (Thai): Khon Kaen University, Khon Kaen (Thailand). Faculty of Agriculture
Issue Date: 2011
Language: eng
Keywords: Peanut testa
Antioxidant capacity
Total phenolics
Subject Classification(ASC): F60
AGROVOC: Arachis hypogaea
Arachis hypogaea
Groundnuts
ถั่วลิสง
Testa
เปลือกเมล็ดชั้นนอก
Weight
น้ำหนัก
Moisture content
ปริมาณความชื้น
Antioxidants
สารยับยั้งการรวมตัวของออกซิเจน
Phenolic content
ปริมาณสารฟีนอลิค
Statistical methods
วิธีทางสถิติ
Abstract: Peanut testae or peanut skins are normally discarded as a by-product of peanut processing. Peanut testae contain some beneficial phytochemicals that can show the antioxidant effect in vitro and in food. Therefore, the aim of this study was to determine the antioxidant capacity of the peanut testae of 9 peanut varieties. The average amount of peanut testa was 3.62 ± 0.80 % of whole seed. The average moisture content of peanut testae was 11.00 ± 0.90 %. The methanol extracts of peanut testae exhibited the ability to scavenge both DPPH radical and hydroxyl radical in vitro . The total phenolic contents of peanut testae were 6,267.70 – 10,292.08 mg GAE/100 g, with an average of 8,554.97 ± 1,264.80 mg GAE/100 g. The total phenolics of peanut testae exhibited a negative correlation with IC50 values of peanut testa methanol extracts obtained from both DPPH assay and deoxyribose assay, by giving the correlation coefficient (r) values of -0.69 and -0.64, respectively. This implied the positive relationship between total phenolics and antioxidant capacity of peanut testae. Keywords: peanut testa, antioxidant capacity, total phenolics
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาตให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใดๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: Collection
ISSN: ISSN 0125-0485
Availability : Faculty of Agriculture Library, Khon Kaen University, 123 M.16 Maliwan Road T.Nai Maung A.Maung Khon Kaen 40002, Thailand;
Availability: ห้องสมุดคณะเกษตรศาสตร์ มหาวิทยาลัยขอนแก่น 123 หมู่ 16 ถ.มะลิวัลย์ ต.ในเมือง อ.เมือง จ.ขอนแก่น 40002;
Appears in Collections:KHON KAEN AGRICULTURE JOURNAL (KAEN KASET)

Files in This Item:

File Description SizeFormat
20120706-KAJ-39-sup3-2554-p48-52.pdfFull text488.52 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback