DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Academic Institution >
Kasetsart University >
Institute of Food Research and Product Development >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/5129

ARN: TH201200005047
Authors: Malai Boonyaratanakornkit
Siriporn Stonsaovapak
Pornthip Charoenthamawat
Jantima Japakaset
มาลัย บุญรัตนกรกิจ
สิริพร สธนเสาวภาคย์
พรทิพย์ เจริญธรรมวัฒน์
จันทิมา จาปะเกษตร์
Authors' affiliation: Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development
Authors' affiliation (Thai): มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร
Title: คุณภาพทางจุลชีววิทยาของอาหารพร้อมบริโภคที่จำหน่ายในซุปเปอร์มาร์เก็ต
Microbiological quality of ready-to-eat foods in suppermarkets
Corporate authors (Thai): -
Format Extent: 32 l.
Issue Date: 2000
Language: tha
eng
Keywords: Microbiological
Quality
Ready-to-eat foods
Suppermarkets
Vegetables salad with cream dressing
Yum Pla Duk Phoo
Yum Ruam Mit
Khao Pud Poo
Subject Classification(ASC): Q03
AGROVOC: Foods
อาหาร
Quality
คุณภาพ
Biological contamination
การปนเปื้อนทางชีววิทยา
Escherichia coli
Escherichia coli
Staphylococcus aureus
Staphylococcus aureus
Salmonella
Salmonella
Bacillus cereus
Bacillus cereus
Supermarkets
ซุปเปอร์มาร์เก็ต
Abstract: This study was carried out under the coordination between Microbiology Section of Institute of Food Research and Product Development, Kasetsart University and Food Sanitation Division, Department of Health, Ministry of Public Health during November 1996 to September 1997. The aim of this study was to assess the risk of indicator microorganisms (Escherichia coli) and pathogenic bacteria (Staphylococcus aureus, Salmonella and Bacillus cereus) in ready-to-eat foods from 3 supermarkets near Kasetsart University. The 120 samples of 4 different types of ready-to-eat foods were Vegetables Salad with Cream Dressing, Yum Pla Duk Phoo, Yum Ruam Mit and Khao Pud Poo. Of 30 samples in each type were obtained from 3 supermarkets. The levels of the bacteria evaluated in this study showed all of samples contained E. coli. The most 2 samples were Yum Ruam Mit and Khao Pud Poo contained maximum of 93.33% from 30 samples examined. S. aureus was enumerated in all sample types at low level. The most contaminated product was Yum Ruam Mit, 6 samples from total 30 samples (20%) were contaminated. Salmonella spp. was detected in Yum Ruam Mit, Khao Pud Poo and Yum Pla Duk Phoo. Confirmation study of Salmonella species was found in 6 serovars. The 30 samples of fried-rice (Khao Pud Poo) were contaminated with B. cereus at level of 1.0 x 102 – 1.2 x 104 CFU/g.
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาตให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใด ๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: PhysicalObject
Format Extent: 32 แผ่น
Availability : Food Information Center, Institute of Food Research and Product Development, Kasetsart University, P.O. Box 1043, Kasetsart, Chatuchak, Bangkok 10903, Thailand;
Availability: ศูนย์สารนิเทศทางอาหาร สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์;
Appears in Collections:Institute of Food Research and Product Development

Files in This Item:

File Description SizeFormat
คุณภาพทางจุลชีววิทยาของอาหารพร้อมบริโภคที่จำหน่ายในซุปเปอร์มาร์เก็ต.pdf241.43 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback