DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Academic Institution >
Kasetsart University >
Institute of Food Research and Product Development >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/5131

ARN: TH201200005049
Authors: Malai Boonyaratanakornkit
Patoomporn Chim-anage
Srimaung Maleehuan
Pornthip C-thamawat
Siriporn Stonsaovapak
Boontiam Panpeng
มาลัย บุญรัตนกรกิจ
ปทุมพร ฉิมเอนก
ศรีเมือง มาลีหวล
พรทิพย์ เจริญธรรมวัฒน์
สิริพร สธนเสาวภาคย์
บุญเทียม พันธุ์เพ็ง
Authors' affiliation: Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development
Authors' affiliation (Thai): มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร
Title: คุณภาพทางจุลชีววิทยาของอาหารหาบเร่แผงลอยที่จำหน่ายในเขตกรุงเทพมหานคร
Microbiological quality of street foods in Bangkok
Corporate authors (Thai): -
Format Extent: 2 l.
Issue Date: 1995
Language: tha
eng
Keywords: Microbiological
Quality
Street Foods
Bangkok
Subject Classification(ASC): Q03
AGROVOC: Foods
อาหาร
Confectionery
ขนมหวาน
Beverages
เครื่องดื่ม
Street foods
อาหารข้างทาง
Biological contamination
การปนเปื้อนทางชีววิทยา
Quality
คุณภาพ
Food safety
ความปลอดภัยทางอาหาร
Salmonella
Salmonella
Staphylococcus aureus
Staphylococcus aureus
Clostridium perfringens
Clostridium perfringens
Thailand
ประเทศไทย
Abstract: Study on microbial quality of street foods was conducted. The 216 samples from various locations in Bangkok were taken during May to November 1991. The data included pathogenic bacteria (Salmonella spp., Sraphylococcus aureus and Clostridium perfringens), total viable count, yeast and mold, Coliform and Escherichia coli. The food samples were classified into four categories as follows: partially cooked, well cooked, dessert and soft drink. The results indicated. that most of the partialy cooked food were highly contaminated with total viable count and E. coli (MPN/g > 1,100). On the other hand, well cooked food had low number of viable count and E. coli except Kai palo, Kao-mun kai and Kaiyang. The desserts were comparatively low in microbial contamination while soft drink had high viable count up to 108 CFU/ml and high in MPN/100 ml of E. coli. Contamination with pathogenic bacteria were distributed in various foods but not in larse extent.
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาตให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใด ๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: PhysicalObject
Format Extent: 2 แผ่น
Availability : Food Information Center, Institute of Food Research and Product Development, Kasetsart University, P.O. Box 1043, Kasetsart, Chatuchak, Bangkok 10903, Thailand;
Availability: ศูนย์สารนิเทศทางอาหาร สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์;
Appears in Collections:Institute of Food Research and Product Development

Files in This Item:

File Description SizeFormat
คุณภาพทางจุลชีววิทยาของอาหารหาบเร่แผงลอยที่จำหน่ายในเขตกรุงเทพมหานคร.pdf65.67 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback