DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Academic Institution >
Kasetsart University >
Institute of Food Research and Product Development >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/5135

ARN: TH201200005053
Authors: Chulaluck Charunuch
Nipat Limsangouan
Janpen Saengprakai
Vayuh Sonted
Kassmaporn Puntaburt
จุฬาลักษณ์ จารุนุช
นิพัฒน์ ลิ้มสงวน
จันทร์เพ็ญ แสงประกาย
วายุห์ สนเทศ
กัษมาพร ปัญต๊ะบุตร
Authors' affiliation: Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development
Authors' affiliation (Thai): มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร
Title: เครื่องดื่มสำเร็จรูปธัญชาติเสริมสุขภาพด้วยสมุนไพรไทย
Instant cereal beverage powders supplementing with Thai Herbs beneficial for health
Corporate authors (Thai): -
Format Extent: 2 l.
Issue Date: [n.d.]
Language: tha
eng
Keywords: Instant cereal beverage powders
Extrusion
Thai herbs
Antioxidant
Subject Classification(ASC): Q02
Q04
AGROVOC: Beverages
เครื่องดื่ม
Prepared foods
อาหารพร้อมปรุง
Free radicals
อนุมูลอิสระ
Ingredients
ส่วนผสม
Health
สุขภาพ
Drug plants
พืชสมุนไพร
Antioxidants
สารยับยั้งการรวมตัวของออกซิเจน
Chemicophysical properties
คุณสมบัติทางเคมีกายภาพ
Extrusion cooking
การทำให้สุกโดยกระบวนการเอกซ์ทรูชัน
Abstract: To satisfy the demands of increasingly health - conscious consumers and obtain the desirable target product using extrusion process, the effect of extrusion conditions including screw speed (300, 350 and 400 rpm), barrel temperature (140, 150 and 160 oC) and feed moisture content (15, 17 and 19%) were investigated on the physical properties (bulk density, color, viscosity, water absorption index, water solubility index and reconstitution index) and antioxidant property (antioxidant activity) of the instant cereal beverage powders admixed with Thai herbs. A box - behnken design of the response surface methodology (RSM) was employed whereas the experimental datas were modelled by multiple regression and a second order polynomial equation was fitted to each response. Similarly, the optimum conditions of the instant cereal beverage powders at each supplementing with mixture of Thai herbs (Lemongrass + Pandan leaves, Ginger + Pandan leaves, Galonga + Pandan leaves) should be operated at 350 rpm screw speed, 150oC barrel temperature (H6) and 17% feed moisture content to acquire good appearance of finished product in case of suitable color, easy to dissolve in hot water, palatability and acceptability with antioxidant activity remainder including good consuming pattern of “Nutrition Facts”.
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาตให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใด ๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: PhysicalObject
Format Extent: 2 แผ่น
Availability : Food Information Center, Institute of Food Research and Product Development, Kasetsart University, P.O. Box 1043, Kasetsart, Chatuchak, Bangkok 10903, Thailand;
Availability: ศูนย์สารนิเทศทางอาหาร สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์;
Appears in Collections:Institute of Food Research and Product Development

Files in This Item:

File Description SizeFormat
cc334.pdf60.44 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback