DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Academic Institution >
Kasetsart University >
Institute of Food Research and Product Development >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/5137

ARN: TH201200005055
Authors: Chulaluck Charunuch
Saowaluk Rungchang
Chowladda Teangpook
Vayuh Sonted
จุฬาลักษณ์ จารุนุช
เสาวลักษณ์ รุ่งแจ้ง
ช่อลัดดา เที่ยงพุก
วายุห์ สนเทศ
Authors' affiliation: Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development
Authors' affiliation (Thai): มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร
Title: Iron fortification in developing of extruded Thai rice snack
Corporate authors (Thai): -
Format Extent: 7 l.
Issue Date: [n.d.]
Language: eng
Keywords: Thai rice brown
Iron fortificant
Snack food
Anemia
Extrusion process
Subject Classification(ASC): Q02
Q05
Q04
AGROVOC: Rice
ข้าว
Snack foods
อาหารขบเคี้ยว
Anaemia
โลหิตจาง
Nutrient deficiencies
การขาดสารอาหาร
Iron
เหล็ก
Supplements
สารเสริม
Chemicophysical properties
คุณสมบัติทางเคมีกายภาพ
Organoleptic analysis
การวิเคราะห์ทางประสาทสัมผัส
Biological contamination
การปนเปื้อนทางชีววิทยา
Keeping quality
คุณภาพการเก็บ
Abstract: To produce an acceptable snack of high nutritional quality for the programs against anemia and malnutrition, the direct expansion snack products were developed from extrusion process using Thai brown rice of two specialty hybridization (variety: 313 and 1000) as basic raw materials. For each variety of brown rice, the optimum operating conditions were investigated with twin-screw extruder at varying screw speed (300 and 350 rpm), type of iron fortificants (ferrous sulphate, ferrous lactate and ferrous fumarate) and level of iron content in snack product (20 and 100% RDI) in the 2×3×2 factorial experiment. Similarly, the optimum operating condition of snack production from each variety of rice had shown that increasing screw speed resulting in extrudate with higher expansion, lower density and broad peak or lower slope of the deformation curve from texture analyzer. The type of iron fortificant had no significant effect on palatability and metallic smell of snack product. Furthermore, the level of iron content had no significant effect on expansion and density of extrudate. It was concluded that all of snack products should be operated at 350 rpm of screw speed, ferrous sulphate as iron fortificant and level of 20% RDI for iron to provide the good appearance and meet the requirements of iron as well as lower production cost. In addition, the representative of the finished products were analyzed for the pattern of nutrition labeling microbiological test and shelf life between 0-4 months on the determination of moisture, aw, TBA numbers, iron content and sensory test which correspond to nutrition claims of high iron and high potential for further commercial production.
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาตให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใด ๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: PhysicalObject
Format Extent: 7 แผ่น
Availability : Food Information Center, Institute of Food Research and Product Development, Kasetsart University, P.O. Box 1043, Kasetsart, Chatuchak, Bangkok 10903, Thailand;
Availability: ศูนย์สารนิเทศทางอาหาร สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์;
Appears in Collections:Institute of Food Research and Product Development

Files in This Item:

File Description SizeFormat
cc335.pdf202.2 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback