DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Academic Institution >
Khon Kaen University >
KHON KAEN AGRICULTURE JOURNAL (KAEN KASET) >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/5163

ARN: TH201200005081
Authors: Chutchawal Yoottasanong
Suradej Pholsen
ชัชวาล ยุทธสนอง
สุรเดช พลเสน
Authors' affiliation: Khon Kaen University, Khon Kaen (Thailand). Faculty of Agriculture. Department of Animal Science
Khon Kaen University, Khon Kaen (Thailand). Faculty of Agriculture. Department of Animal Science
Authors' affiliation (Thai): มหาวิทยาลัยขอนแก่น คณะเกษตรศาสตร์ ภาควิชาสัตวศาสตร์
มหาวิทยาลัยขอนแก่น คณะเกษตรศาสตร์ ภาควิชาสัตวศาสตร์
Title: อิทธิพลของการเสริมมันเส้นต่อคุณภาพของข้าวฟ่างต้นแม่และข้าวฟ่างต้นตอพันธุ์ IS 23585 หมักร่วมกับถั่วคาวาลเคดแห้ง
Effect of cassava chip additive on quality of silage of cavalcade (Centrosema pascuorum cv. Cavalcade) hay addition with main crop and ratoon crop of IS 23585 forage sorghum cultivar (Sorghum bicolor L. Moench)
Corporate authors (Thai): Khon Kaen University, Khon Kaen (Thailand). Faculty of Agriculture
Issue Date: 2011
Language: tha
Keywords: Cassava chip additive
Sorghum silage
Silage quality
Main crop
Ratoon crop
Centrosema pascuorum
Cavalcade
Subject Classification(ASC): L02
AGROVOC: Silage
พืชหมัก
Silage making
การทำพืชหมัก
Sorghum bicolor
Sorghum bicolor
Centrosema
Centrosema
Hay
หญ้าแห้ง
Quality
คุณภาพ
Abstract: Study on effect of cassava chip additive on quality of silage of cavalcade hay addition with main crop and ratoon crop of IS 23585 forage sorghum cultivar was carried out at KhonKaen University experimental farm during June to December 2010. The work consisted of 2 experiments i.e. main crop (MC) of the sorghum plants was used as the first experiment and the ratoon crop (RC) was used as the second experiment. Both crops were mixed with chopped cavalcade hay at a constant weight of 15% of fresh chopped sorghum. Treatments of both experiments were four levels of ground cassava chip at 0, 5, 10, and 15% as additive of fresh chopped sorghum. The experiments were laid out in a Completely Randomized Design (CRD) with four replications and fermentation period of 5 weeks in plastic bag silos. The results showed that dry matter contents of both MC and RC silages significantly increased (P<0.01) with an increased in cassava chip levels. Cassava chip additive levels had no significant affect on pH values of MC but significantly increase in pH values of RC (P<0.05). An increase in cassava ship levels significantly (P<0.01) decreased NDF, ADF and CP contents while DMD values were opposited in both MC and RC silages (P<0.01). All levels of cassava chip additives showed good silage quality with pH values less than 4.2 in both MC and RC silages.
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาตให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใดๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: Collection
ISSN: ISSN 0125-0485
Availability : Faculty of Agriculture Library, Khon Kaen University, 123 M.16 Maliwan Road T.Nai Maung A.Maung Khon Kaen 40002, Thailand;
Availability: ห้องสมุดคณะเกษตรศาสตร์ มหาวิทยาลัยขอนแก่น 123 หมู่ 16 ถ.มะลิวัลย์ ต.ในเมือง อ.เมือง จ.ขอนแก่น 40002;
Appears in Collections:KHON KAEN AGRICULTURE JOURNAL (KAEN KASET)

Files in This Item:

File Description SizeFormat
20120706-KAJ-39-sup1-2554-p48-52.pdfFull Text263.79 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback