DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Academic Institution >
Khon Kaen University >
KHON KAEN AGRICULTURE JOURNAL (KAEN KASET) >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/5175

ARN: TH201200005093
Authors: Jiraporn Odton
Choke Mikled
Nattaphon Chongkasikit
จิราพร อดทน
โชค มิเกล็ด
ณัฐพล จงกสิกิจ
Authors' affiliation: Chiang Mai University, Chiang Mai (Thailand). Faculty of Agriculture. Department of Animal and Aquatic Science
Chiang Mai University, Chiang Mai (Thailand). Faculty of Agriculture. Department of Animal and Aquatic Science
Chiang Mai University, Chiang Mai (Thailand). Faculty of Agriculture. Department of Animal and Aquatic Science
Authors' affiliation (Thai): มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ คณะเกษตรศาสตร์ ภาควิชาสัตวศาสตร์และสัตว์น้ำ
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ คณะเกษตรศาสตร์ ภาควิชาสัตวศาสตร์และสัตว์น้ำ
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ คณะเกษตรศาสตร์ ภาควิชาสัตวศาสตร์และสัตว์น้ำ
Title: ศักยภาพของการใช้โปรตีนก้อนเพื่อทดแทนอาหารข้นในโคนม
Potential of using protein block to replace concentrate feed in dairy cattle
Corporate authors (Thai): Khon Kaen University, Khon Kaen (Thailand). Faculty of Agriculture
Issue Date: 2011
Language: tha
Keywords: Protein block
Concentrate
Matabolizable energy
Net energy
Lactation
Subject Classification(ASC): L02
Q04
AGROVOC: Dairy cattle
โคนม
Proteins
โปรตีน
Concentrates
อาหารข้น
Feeds
อาหารสัตว์
Feeding
การให้อาหาร
Energy value
ค่าพลังงาน
Chemical composition
องค์ประกอบทางเคมี
Abstract: Study was conducted to evaluate the chemical composition of Protein Block (PB) I, II and concentrate. The result of chemical analysis were showed that the dry matter (DM) 94.54, 93.48 and 89.16 percent; crude protein (CP) 45.85, 41.41 and 15.41 percent; crude fiber (CF) 4.26, 1.90 and 3.36 percent; ash 25.38, 26.99 and 6.36 percent; and ether extract (EE) 8.58, 1.18 and 4.98 percent, respectively. Nutrients digestibility and energy contents were studied by gas production technique. The predication values of organic matter digestibility of protein block I, protein block II and concentrate residue were 84.56 ± 5.08, 75.41 ± 2.68 and 114.86 ± 0.89 percent, metabolizable energy (ME) 7.65 ± 1.30, 8.33 ± 1.61 and 9.89 ±1.19 MJ/kg and net energy for lactation (NEL) 4.18 ± 0.84, 4.68 ± 1.08 and 5.76 ± 0.73 MJ/kg, respectively. The average milk yield were 9.51 + 2.52 and 9.76 + 3.27 kilogram per day, respectively, which were not significantly different (P>0.05). The percentage of milk composition of Group 1 and Group 2 were fat 4.14 + 1.58, 3.98 + 0.59 percent; lactose 4.90 + 1.27, 4.66 + 0.90 percent; and total solid 13.52 + 2.83, 12.74 + 1.95 percent, which were not significantly different (P > 0.05). However, protein 3.71 + 1.16, 3.37 + 0.88 and solid not fat 9.37 + 0.32, 8.75 + 1.13 percent which were significantly different (P < 0.01).
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาตให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใดๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: Collection
ISSN: ISSN 0125-0485
Availability : Faculty of Agriculture Library, Khon Kaen University, 123 M.16 Maliwan Road T.Nai Maung A.Maung Khon Kaen 40002, Thailand;
Availability: ห้องสมุดคณะเกษตรศาสตร์ มหาวิทยาลัยขอนแก่น 123 หมู่ 16 ถ.มะลิวัลย์ ต.ในเมือง อ.เมือง จ.ขอนแก่น 40002;
Appears in Collections:KHON KAEN AGRICULTURE JOURNAL (KAEN KASET)

Files in This Item:

File Description SizeFormat
20120706-KAJ-39-sup1-2554-p64-67.pdfFull Text291.92 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback