DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Academic Institution >
Khon Kaen University >
KHON KAEN AGRICULTURE JOURNAL (KAEN KASET) >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/5176

ARN: TH201200005094
Authors: Theera Chankaew
Monticha Putsakum
Sirilag Wongpichet
ธีระ จันทร์แก้ว
มณฑิชา พุทซาคำ
ศิริลักษณ์ วงส์พิเชษฐ
Authors' affiliation: Sukhothai Thammathirat Open University, Nonthaburi (Thailand). School of Agricultural Extension and Cooperatives
Sukhothai Thammathirat Open University, Nonthaburi (Thailand). School of Agricultural Extension and Cooperatives
Sukhothai Thammathirat Open University, Nonthaburi (Thailand). School of Agricultural Extension and Cooperatives
Authors' affiliation (Thai): มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช สาขาวิชาส่งเสริมการเกษตรและสหกรณ์
มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช สาขาวิชาส่งเสริมการเกษตรและสหกรณ์
มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช สาขาวิชาส่งเสริมการเกษตรและสหกรณ์
Title: ผลของการเสริมกะเพราร่วมกับบอระเพ็ดต่อประสิทธิภาพการผลิตและต้นทุนค่าอาหารของการเลี้ยงไก่เนื้อสายพันธุ์ทางการค้า
Effect of Ocinum sanctum and Tinospora crispa on performance and feed cost of commercial broiler production
Corporate authors (Thai): Khon Kaen University, Khon Kaen (Thailand). Faculty of Agriculture
Issue Date: 2011
Language: tha
Keywords: Ocimum sanctum
Tinospora crispa
Commercial broiler
Production
Feed cost
Subject Classification(ASC): L02
E16
AGROVOC: Broiler chickens
ไก่กระทง
Ocimum
Ocimum
Tinospora
Tinospora
Growth
การเติบโต
Feed intake
การได้รับอาหารของสัตว์
Feed conversion efficiency
ประสิทธิภาพการเปลี่ยนอาหารเป็นเนื้อ
Production costs
ต้นทุนในการผลิต
Supplements
สารเสริม
Abstract: This study was aimed to investigate the effect of Ocimum sanctum and Tinospora crispa supplemented on growth performance, feed intake, feed efficiency and feed cost in commercial broilers. One hundred and fifty day old Arbor Acres chickens of mixed sex were randomly sampled in a completely randomized design with 5 treatments and 3 replications, ten chickens per replication. All chickens were fed by commercial diet which was supplemented with various levels of Ocimum sanctum at 1%, 1%, 0.5% and 0.5% of completed feed, respectively, and Supplemented with Tinospora crispa Treatment 1 was a control group. Treatment 2, 3, 4 and 5 were supplemented with Ocimum sanctum and Tinospora crispa at 0.4 %, 0.2%, 0.4%, and 0.2% of completed feed, respectively. The experimental period was 42 days. The results showed that supplementation with Ocimum sanctum and Tinospora crispa had no significance effect (P>0.05) on growth rate and feed intake of broilers. However, supplementation with Ocimum sanctum and Tinospora crispa affected feed conversion efficiency and feed cost. Treatment 2 showed the best feed conversion efficiency (1.56). and the highest feed cost (72.43 Bath),Treatment 1 has the lowest feed cost (53.26 Bath).
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาตให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใดๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: PhysicalObject
ISSN: ISSN 0125-0485
Availability : Faculty of Agriculture Library, Khon Kaen University, 123 M.16 Maliwan Road T.Nai Maung A.Maung Khon Kaen 40002, Thailand;
Availability: ห้องสมุดคณะเกษตรศาสตร์ มหาวิทยาลัยขอนแก่น 123 หมู่ 16 ถ.มะลิวัลย์ ต.ในเมือง อ.เมือง จ.ขอนแก่น 40002;
Appears in Collections:KHON KAEN AGRICULTURE JOURNAL (KAEN KASET)

Files in This Item:

File Description SizeFormat
20120706-KAJ-39-sup1-2554-p22-25.pdfFull Text294.53 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback