DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Academic Institution >
Khon Kaen University >
KHON KAEN AGRICULTURE JOURNAL (KAEN KASET) >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/5177

ARN: TH201200005095
Authors: Thongchai Chanchu
Sompong Chankaew
Ruangchai Juwattanasomran
Peerasak Srenives
Prakit Somta
ธงชัย จันทร์จู
สมพงศ์ จันทร์แก้ว
เรืองชัย จูวัฒนสำราญ
พีระศักดิ์ ศรีนิเวศน์
ประกิจ สมท่า
Authors' affiliation: Kasetsart University. Kamphaeng Saen Campus, Nakhon Pathom (Thailand). Faculty of Agriculture at Kamphaeng Saen. Department of Agronomy
Kasetsart University. Kamphaeng Saen Campus, Nakhon Pathom (Thailand). Faculty of Agriculture at Kamphaeng Saen. Program in Plant Breeding
Maejo University, Chiang Mai (Thaiand). Faculty of Agricultural Production. Department of Agronomy
Kasetsart University. Kamphaeng Saen Campus, Nakhon Pathom (Thailand). Faculty of Agriculture at Kamphaeng Saen. Department of Agronomy
Kasetsart University. Kamphaeng Saen Campus, Nakhon Pathom (Thailand). Faculty of Agriculture at Kamphaeng Saen. Department of Agronomy
Authors' affiliation (Thai): มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ วิทยาเขตกำแพงแสน คณะเกษตร กำแพงแสน ภาควิชาพืชไร่นา
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ วิทยาเขตกำแพงแสน คณะเกษตร กำแพงแสน โครงการปรับปรุงพันธุ์พืช
มหาวิทยาลัยแม่โจ้ คณะผลิตกรรมการเกษตร ภาควิชาพืชไร่
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ วิทยาเขตกำแพงแสน คณะเกษตร กำแพงแสน ภาควิชาพืชไร่นา
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ วิทยาเขตกำแพงแสน คณะเกษตร กำแพงแสน ภาควิชาพืชไร่นา
Title: การยืนยันการถ่ายทอดลักษณะความหอมและเครื่องหมายดีเอ็นเอที่เชื่อมโยงกับความหอมในถั่วเหลืองฝักสดพันธุ์ Chamame
Confirmation of inheritance of fragrance and DNA marker associated with fragrance in vegetable soybean variety Chamame
Corporate authors (Thai): Khon Kaen University, Khon Kaen (Thailand). Faculty of Agriculture
Issue Date: 2011
Language: tha
Keywords: Fragrance
Molecular marker
Vegetable soybean
Subject Classification(ASC): F30
AGROVOC: Glycine max
Glycine max
Soybeans
ถั่วเหลือง
Genetic markers
เครื่องหมายทางพันธุกรรม
Smell
กลิ่น
Plant breeding
การปรับปรุงพันธุ์พืช
Abstract: Vegetable soybean is an important exported crop for export of Thailand. Fragrance is a trait determining vegetable soybean quality flavored by customers and can increase the value-added products of vegetable soybean. Fragrance is mainly caused by volatile chemical, 2-Acetyl-1-pyrroline (2AP). The objective of this study was to confirm the mode of inheritance of fragrance in vegetable soybean variety “chamame” and the association between functional marker GmBADH2-10 and fragrance determined by sensory test in the F2 population derived from cross between #75 (non-fragrant) x Chamame (fragrant). The results showed that the fragrance segregated into 3 (non-fragrance): 1 (fragrance) ratio, indicating that fragrance is controlled by a single recessive gene. DNA marker analysis with GmBADH2-10 revealed that all F2 plants with fragrance had an DNA fragment common to that in the Chamame, whereas all non-fragrant genotypes had alleles only from #75 or had alleles from both #75 andChamame. The results indicated that GmBADH2-10 co-segregates perfectly with fragrance gene and can be used to select fragrant plants with 100% accuracy. It is thus concluded that GmBADH2-10 is useful for marker-assisted selection to improve fragrance.
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาตให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใดๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: Collection
ISSN: ISSN 0125-0485
Availability : Faculty of Agriculture Library, Khon Kaen University, 123 M.16 Maliwan Road T.Nai Maung A.Maung Khon Kaen 40002, Thailand;
Availability: ห้องสมุดคณะเกษตรศาสตร์ มหาวิทยาลัยขอนแก่น 123 หมู่ 16 ถ.มะลิวัลย์ ต.ในเมือง อ.เมือง จ.ขอนแก่น 40002;
Appears in Collections:KHON KAEN AGRICULTURE JOURNAL (KAEN KASET)

Files in This Item:

File Description SizeFormat
20120706-KAJ-39-sup3-2554-p78-82.pdfFull text301.64 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback