DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Academic Institution >
Khon Kaen University >
KHON KAEN AGRICULTURE JOURNAL (KAEN KASET) >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/5178

ARN: TH201200005096
Authors: Srisuda uda Sirilaophaisan
Jowaman Khajarern
Bundit Tengjarernkul
ศรีสุดา ศิริเหล่าไพศาล
เยาวมาลย์ ค้าเจริญ
บัณฑิตย์ เต็งเจริญกุล
Authors' affiliation: Khon Kaen University, Khon Kaen (Thailand). Faculty of Agriculture. Department of Animal Science
Khon Kaen University, Khon Kaen (Thailand). Faculty of Agriculture. Department of Animal Science
Khon Kaen University, Khon Kaen (Thailand). Faculty of Veterinary Medicine. Department of Veterinary Medicine
Authors' affiliation (Thai): มหาวิทยาลัยขอนแก่น คณะเกษตรศาสตร์ ภาควิชาสัตวศาสตร์
มหาวิทยาลัยขอนแก่น คณะเกษตรศาสตร์ ภาควิชาสัตวศาสตร์
มหาวิทยาลัยขอนแก่น คณะสัตวแพทยศาสตร์ ภาควิชาอายุรศาสตร์
Title: Effects of melamine or urea-formaldehyde or their mixture on performance in laying hens
ผลของการเสริมเมลามีนหรือยูเรียฟอร์มาลดีไฮด์หรือส่วนผสมของทั้งสองชนิดต่อสมรรถนะการผลิตในไก่ไข่
Corporate authors (Thai): Khon Kaen University, Khon Kaen (Thailand). Faculty of Agriculture
Issue Date: 2011
Language: tha
Keywords: Melamine
Urea-formaldehyde
Laying hen
Performance
Subject Classification(ASC): Q05
L02
AGROVOC: Layer chickens
ไก่ไข่
Formaldehyde
ฟอร์มัลดีไฮด์
Urea
ยูเรีย
Animal performance
สมรรถภาพของสัตว์
Eggs
ไข่
Abstract: Experiment was conducted to investigate the effects of melamine or urea-formaldehyde or their mixture on performance in laying hens (19-34 wk of age). Three hundred and twelve ISA Brown laying hens were allocated into thirteen dietary treatments, with four replications and with six hens each were fed with feeding trial for 112 d (4 x 28 d period). The diets were formulated to contain four graded levels (0.25, 0.50, 0.75 and 1.00%) of melamine or urea-formaldehyde (UF) or an equal mixture of both and also with no added for negative control. There were no significant effects on feed intake and survival rate (P>0.05) among each group. Egg production (EP), egg weight (EW), egg mass (EM) and number of egg were decreased (P<0.05), with the greatest decrease in hens fed 1.00% melamine. EP, EW, EM and number of egg decreased linearly (P<0.05) with increasing levels of dietary melamine or UF or their mixture. Hens that are fed on three products were less efficient (P<0.05) in feed conversion ratio compared with the controls. These results indicated that dietary melamine or UF or an equal mixture of both when fed at the level of > 0.75% depressed egg performance in laying hens.
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาตให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใดๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: Collection
ISSN: ISSN 0125-0485
Availability : Faculty of Agriculture Library, Khon Kaen University, 123 M.16 Maliwan Road T.Nai Maung A.Maung Khon Kaen 40002, Thailand;
Availability: ห้องสมุดคณะเกษตรศาสตร์ มหาวิทยาลัยขอนแก่น 123 หมู่ 16 ถ.มะลิวัลย์ ต.ในเมือง อ.เมือง จ.ขอนแก่น 40002;
Appears in Collections:KHON KAEN AGRICULTURE JOURNAL (KAEN KASET)

Files in This Item:

File Description SizeFormat
20120706-KAJ-39-sup1-2554-p10-16.pdfFull Text277.83 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback