DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Academic Institution >
Khon Kaen University >
KHON KAEN AGRICULTURE JOURNAL (KAEN KASET) >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/5185

ARN: TH201200005103
Authors: Chaiyawan Wattanachant
Sutha Wattanasit
Aroonporn Itharat
ไชยวรรณ วัฒนจันทร์
สุธา วัฒนสิทธิ์
รุณพร อิฐรัตน์
Authors' affiliation: Prince of Songkla University. Hat Yai Campus, Songkhla (Thailand). Faculty of Natural Resources. Department of Animal Science
Prince of Songkla University. Hat Yai Campus, Songkhla (Thailand). Faculty of Natural Resources. Department of Animal Science
Thammasat University. Rangsit Center, Pathum Thani (Thailand). Faculty of Medicine. Department of Applied Thai Traditional Medicine
Authors' affiliation (Thai): มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์ วิทยาเขตหาดใหญ่ คณะทรัพยากรธรรมชาติ ภาควิชาสัตวศาสตร์
มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์ วิทยาเขตหาดใหญ่ คณะทรัพยากรธรรมชาติ ภาควิชาสัตวศาสตร์
มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ ศูนย์รังสิต คณะแพทยศาสตร์ สาขาวิชาการแพทย์แผนไทยประยุกต์
Title: การเสริมสารสกัดหยาบจากขมิ้นชัน (Curcuma longa Linn.) ในอาหารไก่กระทงต่อผลการทดสอบทางประสาทสัมผัสของเนื้อ
Crude turmeric extract (Curcuma longa Linn.) supplementation in broiler diets on sensory evaluation of meat
Corporate authors (Thai): Khon Kaen University, Khon Kaen (Thailand). Faculty of Agriculture
Issue Date: 2011
Language: tha
Keywords: Crude turmeric extract
Broiler meat
Sensory evaluation
ฺBroiler diets
Supplementation
Subject Classification(ASC): L02
AGROVOC: Broiler chickens
ไก่กระทง
Curcuma longa
Curcuma longa
Plant extracts
สารสกัดจากพืช
Feeds
อาหารสัตว์
Animal feeding
การให้อาหารสัตว์
Supplements
สารเสริม
Organoleptic analysis
การวิเคราะห์ทางประสาทสัมผัส
Poultry meat
เนื้อสัตว์ปีก
Abstract: Objective of this study was to determine the effect of crude turmeric extract (Curcuma longa Linn.) supplementation in broiler diets on sensory evaluation of meat. One hundred and twenty 3-week- old male Habbard broilers were randomly allotted into 5 groups according to the level of crude turmeric extract supplementation. Each group consisted of six replications with 4 broilers per replication. Broilers were fed ad libitum with basal diet containing 0, 0.2, 0.4, 0.6 and 0.8% of crude turmeric extract until 6 weeks old. Subsequently, birds were slaughtered and the breast meats were dissected for sensory evaluation by 12 panels. The results revealed that all crude turmeric extract supplementations gave no significant difference in colour and smell of raw meat (P>0.05). The overall acceptance of sensory panels on raw meat from all groups were not significant difference but in a satisfactory to good values (P>0.05). Cooked meat showed no significant difference in tenderness, juiciness, meat flavour, turmeric flavour and overall acceptance (P>0.05).
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาตให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใดๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: Collection
ISSN: ISSN 0125-0485
Availability : Faculty of Agriculture Library, Khon Kaen University, 123 M.16 Maliwan Road T.Nai Maung A.Maung Khon Kaen 40002, Thailand;
Availability: ห้องสมุดคณะเกษตรศาสตร์ มหาวิทยาลัยขอนแก่น 123 หมู่ 16 ถ.มะลิวัลย์ ต.ในเมือง อ.เมือง จ.ขอนแก่น 40002;
Appears in Collections:KHON KAEN AGRICULTURE JOURNAL (KAEN KASET)

Files in This Item:

File Description SizeFormat
20120706-KAJ-39-sup1-2554-p17-21.pdfFull Text342.66 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback