DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Academic Institution >
Khon Kaen University >
KHON KAEN AGRICULTURE JOURNAL (KAEN KASET) >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/5190

ARN: TH201200005108
Authors: Sumana Ngampongsai
Veerana Sinsawat Forrer
Fongsen Yang
Suwimol Thanomsub
Arada Masari
Somjai Kowsurat
Udomwit Vaydhayakarn
Chutima Koshawatana
Sak Pengpol
Thewa Maolanon
สุมนา งามผ่องใส
วีรณา สินสวัสดิ์ ฟอเรอร์
ฟองเซ่น ยาง
สุวิมล ถนอมทรัพย์
อารดา มาสริ
สมใจ โควสุรัตน์
อุดมวิทย์ ไวทยการ
ชุติมา คชวัฒน์
ศักดิ์ เพ่งผล
เทวา เมาลานนท์
Authors' affiliation: Department of Agriculture, Bangkok (Thailand). Field Crops Research Institute. Chai Nat Field Crop Research Centre
Department of Agriculture, Bangkok (Thailand). Field Crops Research Institute
Department of Agriculture, Bangkok (Thailand). Field Crops Research Institute. Chai Nat Field Crop Research Centre
Department of Agriculture, Bangkok (Thailand). Field Crops Research Institute
Department of Agriculture, Bangkok (Thailand). Field Crops Research Institute. Chai Nat Field Crop Research Centre
Department of Agriculture, Bangkok (Thailand). Field Crops Research Institute. Ubon Ratchathani Field Crops Research Centre
Department of Agriculture, Bangkok (Thailand). Field Crops Research Institute
Department of Agriculture, Bangkok (Thailand). Field Crops Research Institute
Department of Agriculture, Bangkok (Thailand). Field Crops Research Institute. Chai Nat Field Crop Research Centre
Department of Agriculture, Bangkok (Thailand). Field Crops Research Institute
Authors' affiliation (Thai): กรมวิชาการเกษตร สถาบันวิจัยพืชไร่ ศูนย์วิจัยพืชไร่ชัยนาท
กรมวิชาการเกษตร สถาบันวิจัยพืชไร่
กรมวิชาการเกษตร สถาบันวิจัยพืชไร่ ศูนย์วิจัยพืชไร่ชัยนาท
กรมวิชาการเกษตร สถาบันวิจัยพืชไร่
กรมวิชาการเกษตร สถาบันวิจัยพืชไร่ ศูนย์วิจัยพืชไร่ชัยนาท
กรมวิชาการเกษตร สถาบันวิจัยพืชไร่ ศูนย์วิจัยพืชไร่อุบลราชธานี
กรมวิชาการเกษตร สถาบันวิจัยพืชไร่
กรมวิชาการเกษตร สถาบันวิจัยพืชไร่
กรมวิชาการเกษตร สถาบันวิจัยพืชไร่ ศูนย์วิจัยพืชไร่ชัยนาท
กรมวิชาการเกษตร สถาบันวิจัยพืชไร่
Title: การอนุรักษ์ ฟื้นฟู จำแนกและประเมินคุณค่าเชื้อพันธุกรรมถั่วเขียว และถั่วป่าในสกุล Vigna ชุดปี 2552
Conservation, regeneration, characterization and evaluation of mungbean and wild Vigna spp. collection Year 2009
Corporate authors (Thai): Khon Kaen University. Khon Kaen (Thailand). Faculty of Agriculture
Issue Date: 2011
Language: tha
Keywords: Wild vigna
Genetic resources
Regenerate
Characterize
Evaluate
Subject Classification(ASC): F30
AGROVOC: Vigna
Vigna
Mung beans
ถั่วเขียว
Germplasm conservation
การอนุรักษ์แหล่งเชื้อพันธุกรรม
Classification
การจำแนกหมวดหมู่
Agronomic characters
ลักษณะทางการเกษตร
Yield components
องค์ประกอบผลผลิต
Abstract: This research is part of the project for conservation and utilization of field crops genetic resources of the Thai Department of Agriculture and the budget is partly supported by the Global Crop Diversity Trust of FAO. The project was conducted in 2009-2010 and aimed to conserve, regenerated, characterize and evaluate genetic resources of wild Vigna species. Being viny and indeterminate type, a total of 94 accessions from 19 species were grown in pots at Chai Nat Field Crops Research Center. The data were collected following the descriptors of IBPGR for mungbean. Photos were taken during at each stage of growth for a database management. The results showed that, given the differences in their own genetics, in situ conservation sites, soil type, microclimate and imposed threats, the morphological characteristics and agronomic traits of wild Vigna species varied dramatically. For example, terminal leaflet shapes varied from cuneate to ovate-lanceolate, ovate or deltoid. Petal colour, the typical characteristic of the subgenus Ceratotropis, varied from light to dark yellow. The number of days to first harvest varied between 49 to 122 days (average 77±18 days). For agronomic traits, the number of pod per plant was from 8 to 175 pods (average 62±42 pods). The number of seed per pod varied between 5-14 seeds (average 9±2 seeds/pod). Seed size varied between 5-82 g (average 24±14 g/1000 seeds). Seed weight per plant varied between 0.5-23 g/plant (average 8.7±6.2 g/plant) while the total seed yield was from 0.5-67.8 g (average 26±18.6 g). The morphological characteristics and agronomic traits were then recorded in a database for a sustainable and efficient use in breeding programmes. Some of these wild Vigna genetic resources were also deposited in the Thai genebank for a safety duplication.
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาตให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใดๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: Collection
ISSN: ISSN 0125-0485
Availability : Faculty of Agriculture Library, Khon Kaen University, 123 M.16 Maliwan Road T.Nai Maung A.Maung Khon Kaen 40002, Thailand;
Availability: ห้องสมุดคณะเกษตรศาสตร์ มหาวิทยาลัยขอนแก่น 123 หมู่ 16 ถ.มะลิวัลย์ ต.ในเมือง อ.เมือง จ.ขอนแก่น 40002;
Appears in Collections:KHON KAEN AGRICULTURE JOURNAL (KAEN KASET)

Files in This Item:

File Description SizeFormat
20120706-KAJ-39-supp2-p85-90.pdfFull text929.24 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback