DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Academic Institution >
Khon Kaen University >
KHON KAEN AGRICULTURE JOURNAL (KAEN KASET) >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/5193

ARN: TH201200005111
Authors: Sopone wongkaew
Sanun Jogloy
โสภณ วงศ์แก้ว
สนั่น จอกลอย
Authors' affiliation: Khon Kaen University, Khon Kaen (Thailand). Faculty of Agriculture. Peanut Research Project
Khon Kaen University, Khon Kaen (Thailand). Faculty of Agriculture. Department of Plant Science and Agricultural Resources
Authors' affiliation (Thai): มหาวิทยาลัยขอนแก่น คณะเกษตรศาสตร์ โครงการวิจัยถั่วลิสง
มหาวิทยาลัยขอนแก่น คณะเกษตรศาสตร์ ภาควิชาพืชศาสตร์และทรัพยากรการเกษตร
Title: อะฟลาทอกซินในถั่วลิสง: ข้อเสนอวิธีแก้ปัญหา
Aflatoxins in peanuts: A proposed solution
Corporate authors (Thai): Khon Kaen University. Khon Kaen (Thailand). Faculty of Agriculture
Issue Date: 2011
Language: tha
Keywords: Peanuts
Aflatoxin
Good agricultural practices
GAP
Subject Classification(ASC): F01
AGROVOC: Groundnuts
ถั่วลิสง
Arachis hypogaea
Arachis hypogaea
Aflatoxins
อะฟลาทอกซิน
Contamination
การปนเปื้อน
Plant production
การผลิตพืช
Abstract: Contamination of peanuts by aflatoxins, the carcinogenic mycotoxins produced by Aspergillus flavus and A. parasiticus, has been a chronic problem in Thailand. This article presented the general knowledge of aflatoxins, their harms, factors affecting the fungal infection and aflatoxin contamination in peanuts and proposed a solution of the problem throughout the peanut production chain and its consumption. The solution should consist of encouraging growers to follow the Good Agricultural Practices (GAP) in peanut production, enforcing the Good Manufacturing Practices (GMP) standard on peanut shellers, enforcing the regulation and limits of aflatoxin contamination of raw shelled peanuts to ensure their quality and safety in both domestic and imported products, educating the home and local industries of the quality control system in their peanut processing, improving the production process of crushed roasted peanut and classifying it as restricted food commodity. Consumers should also be well informed about the aflatoxin toxicity and how to avoid consuming peanut products that are contaminated at the unsafe levels. Keywords: aflatoxin contamination, carcinogenic mycotoxins , Good Agricultural Practices
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาตให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใดๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: Collection
ISSN: ISSN 0125-0485
Availability : Faculty of Agriculture Library, Khon Kaen University, 123 M.16 Maliwan Road T.Nai Maung A.Maung Khon Kaen 40002, Thailand;
Availability: ห้องสมุดคณะเกษตรศาสตร์ มหาวิทยาลัยขอนแก่น 123 หมู่ 16 ถ.มะลิวัลย์ ต.ในเมือง อ.เมือง จ.ขอนแก่น 40002;
Appears in Collections:KHON KAEN AGRICULTURE JOURNAL (KAEN KASET)

Files in This Item:

File Description SizeFormat
20120706-KAJ-39-sup3-2554-p1-11.pdfFull text396.91 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback