DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Academic Institution >
Khon Kaen University >
KHON KAEN AGRICULTURE JOURNAL (KAEN KASET) >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/5196

ARN: TH201200005114
Authors: Ruangchai Juwattanasomran
Pornpan Poopompan
Sugunya Wongpornchai
Suk-Ha Lee
Prakit Somta
Peerasak Srinives
เรืองชัย จูวัฒนสำราญ
พรพันธ์ ภู่พร้อมพันธุ์
สุกัญญา วงศ์พรชัย
ซุก หา ลี
ประกิจ สมท่า
พีระศักดิ์ ศรีนิเวศน์
Authors' affiliation: Maejo University, Chiang Mai (Thailand). Faculty of Agricultural Production. Division of Agronomy
Maejo University, Chiang Mai (Thailand). Faculty of Agricultural Production. Division of Horticulture
Chiang Mai University, Chiang Mai (Thailand). Faculty of Science. Department of Chemistry
Seoul National University, Seoul (Republic of Korea). Department of Plant Science
Kasetsart University. Kamphaeng Saen Campus, Nakhon Pathom (Thailand). Faculty of Agriculture at Kamphaeng Saen. Department of Agonomy
Kasetsart University. Kamphaeng Saen Campus, Nakhon Pathom (Thailand). Faculty of Agriculture at Kamphaeng Saen. Department of Agonomy
Authors' affiliation (Thai): มหาวิทยาลัยแม่โจ้ คณะผลิตกรรมการเกษตร สาขาวิชาพืชไร่
มหาวิทยาลัยแม่โจ้ คณะผลิตกรรมการเกษตร สาขาวิชาพืชสวนประดับ
มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ คณะวิทยาศาสตร์ ภาควิชาเคมี
มหาวิทยาลัยแห่งชาติสาธารณรัฐเกาหลี ภาควิชาพืชศาสตร์
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ วิทยาเขตกำแพงแสน คณะเกษตร กำแพงแสน ภาควิชาพืชไร่นา
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ วิทยาเขตกำแพงแสน คณะเกษตร กำแพงแสน ภาควิชาพืชไร่นา
Title: การทดสอบเสถียรภาพของสารหอม 2-Acetyl-1-pyrroline ในเมล็ดถั่วเหลืองฝักสด
Stability parameter of 2-Acetyl-1-Pyrroline in aromatic vegetable soybean seed
Corporate authors (Thai): Khon Kaen University, Khon Kaen (Thailand). Faculty of Agriculture
Issue Date: 2011
Language: tha
Keywords: Soybean
Stability analysis
Full pod
Full seed
2AP
2-acetyl-1-pyrroline
Subject Classification(ASC): F60
AGROVOC: Glycine max
Glycine max
Aroma precursors
สารให้กลิ่นหอม
Developmental stages
ระยะการพัฒนา
Seed
เมล็ดพันธุ์
Fruit
ผล
Varieties
พันธุ์
Abstract: In this study, quantification and stability analysis of 2-Acetyl-1-pyrroline (2AP) in different growth stages of two fragrant soybean cultivars, Chamame and Kaori, and one non-fragrant soybean cultivar, Chiang Mai 60 (CM60), grown for seven environments at Maejo University were reported. The results revealed that 2AP concentration was the highest in full seeds at R6 stages, followed by in leaves at V5 and in full pods at R6 being 6.21, 3.08 and 2.58, respectively. The seven environments were divided in into 4 groups. Group I comprised rainy seasons in 2009 and 2010, group II composed of dry seasons in 2008, 2009 and 2010, and group III and IV contained only rainy season in 2008 and 2009, respectively. The means of 2AP in Chamame and Kaori were not statistically different, but they were significantly different from that of CM60 being 0.382765, 0.341445 and 0.020893 in that order. None of the cultivars was stable for 2AP concentration.
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาตให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใดๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: Collection
ISSN: ISSN 0125-0485
Availability : Faculty of Agriculture Library, Khon Kaen University, 123 M.16 Maliwan Road T.Nai Maung A.Maung Khon Kaen 40002, Thailand;
Availability: ห้องสมุดคณะเกษตรศาสตร์ มหาวิทยาลัยขอนแก่น 123 หมู่ 16 ถ.มะลิวัลย์ ต.ในเมือง อ.เมือง จ.ขอนแก่น 40002;
Appears in Collections:KHON KAEN AGRICULTURE JOURNAL (KAEN KASET)

Files in This Item:

File Description SizeFormat
20120706-KAJ-39-sup3-2554-p97-105.pdfFull text458.24 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback