DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Academic Institution >
Khon Kaen University >
KHON KAEN AGRICULTURE JOURNAL (KAEN KASET) >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/5205

ARN: TH201200005123
Authors: Wandee Vangkapun
Khomsorn Lomthaisong
Niwat Sanoamuang
วันดี หวังคะพันธ์
คมศร ลมไธสง
นิวัฒ เสนาะเมือง
Authors' affiliation: Khon Kaen University, Khon Kaen (Thailand). Faculty of Agriculture. Department of Plant Science and Agricultural Resources
Khon Kaen University, Khon Kaen (Thailand). Faculty of Science. Department of Biochemistry
Khon Kaen University, Khon Kaen (Thailand). Faculty of Agriculture. Department of Plant Science and Agricultural Resources
Authors' affiliation (Thai): มหาวิทยาลัยขอนแก่น คณะเกษตรศาสตร์ ภาควิชาพืชศาสตร์และทรัพยากรการเกษตร
มหาวิทยาลัยขอนแก่น คณะวิทยาศาสตร์ ภาควิชาชีวเคมี
มหาวิทยาลัยขอนแก่น คณะเกษตรศาสตร์ ภาควิชาพืชศาสตร์และทรัพยากรการเกษตร
Title: การกระตุ้นการสะสมสารเออโกไธโอนีอีนในเห็ดขอน (Lentinus spp.) และเห็ดน้ำหมึก (Coprinus comatus) โดยใช้วัสดุเพาะผสมฮิสทิดีน
Enhancement of L-Ergothioneine in khon (Lentinus spp.) and inkcap (Coprinus comatus) mushrooms by fortifying substrate with L-histidine
Corporate authors (Thai): Khon Kaen University, Khon Kaen (Thailand). Faculty of Agriculture
Issue Date: 2011
Language: tha
Keywords: Coprinus comatus
Lentinus spp.
Histidine
L-ergothioneine
Subject Classification(ASC): F01
F62
AGROVOC: Lentinus
Lentinus
Coprinus
Coprinus
Growth
การเติบโต
Sporophores
ก้านชูสปอร์
Histidine
ฮิสทิดีน
Abstract: Growth characteristics and fruiting on histidine (His) amended PDA and levels of L-ergothioneine (ERG) in fruiting bodies of various mushroom species were determined. It was found that growth and mycelial density of some mushroom species were interfered with the higher concentrations of His and the ability to produce fruiting bodies of some species was impaired. The addition of 500 mg/L in PDA produced slender mycelial density of khon mushrooms species such as Lentinus conatus and Lentinus villosus. The levels of ERG accumulated in fruiting bodies depended on mushroom species. The addition of ≤100 mg/L stimulated inkcap mushroom (Coprinus comatus) to accumulate ERG but did not in khon mushrooms (Lentinus polychrous and Lentinus squarrosulus). Taking these results into consideration, suggested that the addition of His into substrate is an effective mean to enhance the accumulation of antioxidant properties in inkcap mushroom but needs more study on khon mushrooms.
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาตให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใดๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: Collection
ISSN: ISSN 0125-0485
Availability : Faculty of Agriculture Library, Khon Kaen University, 123 M.16 Maliwan Road T.Nai Maung A.Maung Khon Kaen 40002, Thailand;
Availability: ห้องสมุดคณะเกษตรศาสตร์ มหาวิทยาลัยขอนแก่น 123 หมู่ 16 ถ.มะลิวัลย์ ต.ในเมือง อ.เมือง จ.ขอนแก่น 40002;
Appears in Collections:KHON KAEN AGRICULTURE JOURNAL (KAEN KASET)

Files in This Item:

File Description SizeFormat
20120706-KAJ-39-3-2554-p221-230.pdfFull Text416.18 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback