DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Academic Institution >
King Mongkut's Institute of Technology Ladkrabang >
Faculty of Agricultural Technology >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/5233

ARN: TH201200005151
Authors: Nipattha Chatsuwan
Varipat Areekul
นิพัทธา ชาติสุวรรณ
วริพัสย์ อารีกุล
Authors' affiliation: King Mongkut's Institute of Technology Ladkrabang, Bangkok (Thailand). Faculty of Agricultural Industry
King Mongkut's Institute of Technology Ladkrabang, Bangkok (Thailand). Faculty of Agricultural Industry
Authors' affiliation (Thai): สถาบันเทคโนโลยีพระจอมเกล้าเจ้าคุณทหารลาดกระบัง คณะอุตสาหกรรมเกษตร
สถาบันเทคโนโลยีพระจอมเกล้าเจ้าคุณทหารลาดกระบัง คณะอุตสาหกรรมเกษตร
Title: ความสัมพันธ์ของปริมาณแอนโทไซยานินต่อปริมาณโพลีฟีนอล และความสามารถในการต้านปฏิกิริยาออกซิเดชันในข้าวสีและไม่มีสีสายพันธุ์ต่างๆ
Relationship between anthocyanin, polyphenol content and antioxidant activity in various pigmented and non-pigmented rice cultivars
Corporate authors (Thai): King Mongkut's Institute of Technology Ladkrabang, Bangkok (Thailand). Faculty of Agricultural Technology
Issue Date: 2010
Language: tha
Keywords: Pigmented rice
Polyphenol contents
Anthocyanin
Antioxidant Activity
Correlation
Cultivars
Subject Classification(ASC): F60
AGROVOC: Oryza sativa
Oryza sativa
Rice
ข้าว
Pigments
รงควัตถุ
Varieties
พันธุ์
Phenolic content
ปริมาณสารฟีนอลิค
Anthocyanins
แอนโทไซยานิน
Antioxidants
สารยับยั้งการรวมตัวของออกซิเจน
Statistical methods
วิธีทางสถิติ
Abstract: Anthocyanin, total polyphenol content and antioxidant activities of fifty-one Thai rice cultivars were investigated. The antioxidant activities were evaluated using three different assays; ferric reducing antioxidant power (FRAP), 2,2-azino-bis-(3-ethylbenzothi azoline-6-sulphonic acid) diammonium salt (ABTS) radical cation and oxygen radical absorbance capacity (ORAC) assays. The total polyphenol content (TPC) and anthocyanin content varied significantly and ranged from 0.194-8.702 and 0.001– 6.676 mg/g (dry wt), respectively. The extracts from pigmented rice exhibited higher TPC, anthocyanin content and antioxidant activities than did the non-pigmented varieties. Among them, glutinous dark rice (GDR) had the highest levels of TPC and anthocyanin content and exhibited the greatest antioxidant activities. The significant correlation coefficient was also noted between TPC, anthocyanin content and all three antioxidant assays ranged from 0.758-0.943 indicating that TPC in rice genotype were responsible for the antioxidant activities. These results revealed that the anthocyanin content and total polyphenol content as well as antioxidant activities in non-pigmented rice lower than pigmented rice cultivars.
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาตให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใดๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: Collection
ISSN: ISSN 0857-0108
Availability : Faculty of Agricultural Technology, King Mongkut's Institute of Technology Ladkrabang, Chalongkrung Rd. Ladkrabang, Bangkok 10520, Thailand;
Availability: คณะเทคโนโลยีการเกษตร สถาบันเทคโนโลยีพระจอมเกล้าเจ้าคุณทหารลาดกระบัง ถนนฉลองกรุง เขตลาดกระบัง กรุงเทพฯ 10520;
Appears in Collections:Faculty of Agricultural Technology

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Relationship between Anthocyanin, Polyphenol Content and Antioxidant Activity in Various.pdf199.5 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback