DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Academic Institution >
King Mongkut's Institute of Technology Ladkrabang >
Faculty of Agricultural Technology >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/5234

ARN: TH201200005152
Authors: Panrapee Iamtaeweejarloen
Pravate Tuitemwong
Jirawat Kantakrienwong
Kooranee Tuitemwong
พรรณรพี เอี่ยมทวีเจริญ
ประเวทย์ ตุ้ยเต็มวงศ์
จิรวัฒน์ กันต์เกรียงวงศ์
ฆรณี ตุ้ยเต็มวงศ์
Authors' affiliation: King Mongkut's University of Technology Thonburi, Bangkok (Thailand). Faculty of Science. Program in Microbiology
King Mongkut's University of Technology Thonburi, Bangkok (Thailand). Faculty of Science. Program in Microbiology
King Mongkut's University of Technology Thonburi, Bangkok (Thailand). Faculty of Science. Program in Microbiology
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Faculty of Science. Department of Microbiology
Authors' affiliation (Thai): มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี คณะวิทยาศาสตร์ สาขาวิชาจุลชีววิทยา
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี คณะวิทยาศาสตร์ สาขาวิชาจุลชีววิทยา
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี คณะวิทยาศาสตร์ สาขาวิชาจุลชีววิทยา
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ คณะวิทยาศาสตร์ ภาควิชาจุลชีววิทยา
Title: การลดเชื้อ Campylobacter jejuni ในซากไก่ด้วยคลอรีนและโอโซน
Reduction of Campylobacter jejuni in chicken carcass using chlorine and ozone
Corporate authors (Thai): King Mongkut's Institute of Technology Ladkrabang, Bangkok (Thailand). Faculty of Agricultural Technology
Issue Date: 2010
Language: tha
Keywords: Poultry process
Ozonation
Campylobacter spp.
MPN
Sensitivity
Chlorination
mCCDA
SimPlate
Subject Classification(ASC): L01
AGROVOC: Poultry meat
เนื้อสัตว์ปีก
Processing
กระบวนการผลิต
Ozonization
การฆ่าเชื้อด้วยโอโซน
Chlorination
การฆ่าเชื้อโรคด้วยคลอรีน
Campylobacter jejuni
Campylobacter jejuni
Temperature
อุณหภูมิ
Carcasses
ซากสัตว์
Quality
คุณภาพ
Abstract: Objectives of this study were to investigate the process sensitivity to Campylobacter spp. and to assess the reduction efficiency of ozonation and chlorination in chilling step of the poultry process using data derived from mCCDA plating and SimPlate MPN methods. Samples of 80 were collected from 4 process steps in the processing plant (scalding, plucking, inside outside washing, and chilling). Numbers of Campylobacter spp. on mCCDA at the respective steps were 3.35, 3.20, 2.68 and 0.20 logCFU/ml, while the SimPlate MPN had 2.54, 2.48, 2.31 and 0.84 log CFU/ml, respectively. Chilling is the most sensitive process to reduce the number of bacteria on both media. Chlorination at 1.5 ppm reduced Campylobacter spp. by 97.46% and 58.62% on mCCDA and SimPlate MPN. Ozonation at 1.92 ppm with co-current flow reduced the Campylobacter spp. by 77.33 % and 60.48 % at 30 min exposure and 71.99 % and 87.51 % at 60 min on the respective media. Ozonation at the chilling step appeared to be an effective and alternative method of reduce the number of bacteria in poultry processing.
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาตให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใดๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: Collection
ISSN: ISSN 0857-0108
Availability : Faculty of Agricultural Technology, King Mongkut's Institute of Technology Ladkrabang, Chalongkrung Rd. Ladkrabang, Bangkok 10520, Thailand;
Availability: คณะเทคโนโลยีการเกษตร สถาบันเทคโนโลยีพระจอมเกล้าเจ้าคุณทหารลาดกระบัง ถนนฉลองกรุง เขตลาดกระบัง กรุงเทพฯ 10520;
Appears in Collections:Faculty of Agricultural Technology

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Reduction of Campylobacter jejuni in chicken carcass using chlorine and ozone.pdf276.46 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback