DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Academic Institution >
Kasetsart University >
Institute of Food Research and Product Development >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/5242

ARN: TH201200005160
Authors: Nipat Limsangouan
Pramuan Saithong
Chulaluck Charunuch
Ngamjit Lowithun
Phisamai Srichayet
Kassamaporn Puntaburt
นิพัฒน์ ลิ้มสงวน
ประมวล ทรายทอง
จุฬาลักษณ์ จารุนุช
งามจิตร โล่วิทูร
พิศมัย ศรีชาเยช
กัษมาพร ปัญต๊ะบุตร
Authors' affiliation: Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development. Department of Food Processing and Preservation
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development. Department of Apply Microbiology
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development. Department of Food Processing and Preservation
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development. Department of Food Processing and Preservation
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development. Department of Food Processing and Preservation
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development. Department of Food Processing and Preservation
Authors' affiliation (Thai): มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร ฝ่ายกระบวนการผลิตและแปรรูป
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร ฝ่ายจุลชีววิทยาประยุกต์
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร ฝ่ายกระบวนการผลิตและแปรรูป
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร ฝ่ายกระบวนการผลิตและแปรรูป
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร ฝ่ายกระบวนการผลิตและแปรรูป
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร ฝ่ายกระบวนการผลิตและแปรรูป
Title: คุณสมบัติในการเสริมสร้างสุขภาพจากข้าวและถั่วของไทย: คุณสมบัติในการเป็นสารต้านอนุมูลอิสระและส่งเสริมการเจริญเติบโตของจุลินทรีย์สุขภาพ
Functional properties of Thai rice and legume Antioxidant capacity and the synergistic effects of probiotic microorganism growth
Corporate authors (Thai): -
Format Extent: 2 p.
Issue Date: 2009
Language: tha
Keywords: Rice
Legume
Antioxidant capacity
Probiotic
Prebiotic
Subject Classification(ASC): Q02
Q04
Q03
AGROVOC: Rice
ข้าว
Legumes
ถั่ว
Antioxidants
สารยับยั้งการรวมตัวของออกซิเจน
Growth
การเติบโต
Free radicals
อนุมูลอิสระ
Health foods
อาหารเพื่อสุขภาพ
Microorganisms
จุลินทรีย์
Abstract: Functional properties of eight kinds of rice (Khao Dawk Mali 105 Rice, Khao Tah Haeng Rice, LeuangPratew Rice, Khao Doi Rice, Purple Rice, Khao Hawm Nin Rice, Sang Yod Rice and Red Hawm Rice) and legume (Black Gram Bean, Mung Bean, Red Kidney Bean, Soybean, Navy Bean, Azuki Bean, Black Soybean and Red Bean) were studied for antioxidant capacity (DPPH radical-scavenging method, ABTS radical cation decolorization assay, total phenolic and anthocyanins content) and the synergistic effects of probiotic microorganism (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus lactis, Lactobacillus casei and Lactobacillus plantarum) growth (Turbidimetrically, probiotic cell count and resistant starch content). The result shown that coloured rice and legume, have more antioxidant efficiency than non coloured rice and legume. Black gram bean and Red Hawm rice show the highest capacity than the other. Probiotic microorganisms show the different growth when used the different carbon-source from rice and legume. Azuki bean and red kidney bean show the high synergistic effects of probiotic growth according to the level of resistant starch content.
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาตให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใด ๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: PhysicalObject
Format Extent: 2 หน้า
Availability : Food Information Center, Institute of Food Research and Product Development, Kasetsart University, P.O. Box 1043, Kasetsart, Chatuchak, Bangkok 10903, Thailand;
Availability: ศูนย์สารนิเทศทางอาหาร สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์;
Appears in Collections:Institute of Food Research and Product Development

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Nipat_8.pdf177.85 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback