DSpace
 

Thai Agricultural Research Repository >
Academic Institution >
Kasetsart University >
Institute of Food Research and Product Development >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/5250

ARN: TH201200005168
Authors: Kulvadee Trongpanich
Siriporn Stonsaovapak
Winus Puminat
Montatip Yunchalad
กุลวดี ตรองพาณิชย์
สิริพร สธนเสาวภาคย์
วินัศ ภูมินาถ
มณฑาทิพย์ ยุ่นฉลาด
Authors' affiliation: Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development
Kasetsart University, Bangkok (Thailand). Institute of Food Research and Product Development
Authors' affiliation (Thai): มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร
มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร
Title: Quality determination of Thai dried pickled fruits and vegetables
Corporate authors (Thai): -
Format Extent: 8 l.
Issue Date: [n.d.]
Language: eng
Keywords: Dried pickles
Fruits
Vegetables
Pickled food
Food quality
Subject Classification(ASC): Q02
Q03
AGROVOC: Vegetables
ผัก
Fruits
ผลไม้
Quality
คุณภาพ
Foods
อาหาร
Keeping quality
คุณภาพการเก็บ
Pickles
ผักผลไม้ดอง
Food processing
กรรมวิธีการผลิตอาหาร
Abstract: Five varieties of Thai commercial dried and semi-dried pickled fruits and vegetables were sampled from Thai local markets and determined for qualities in chemical and microbiological aspects. Each product variety was sampled from five production plants. The sampling was done in triplication, thus made the total of 75 samples. The products were salted shredded green mango, salted shredded green papaya, sweeten shredded radish pickle, salted whole radish pickle, and whole peach pickle. The samples were analyzed for pH, acidity (as lactic acid), aw, moisture, benzoic acid, sorbic acid, saccharin, NaCl, and SO2. It was found that every sample was an acid food, from which its pH not more than 4.6, except one sample from one brand of salted radish pickle had pH 4.67. The mango and papaya pickles had aw <0.85, while most of the radish and peach pickles had aw > 0.85. Saccharin was in most samples, except in the salted whole radish and some samples of papaya, sweeten radish, and peach. Benzoic acid was found in most samples, while there were small amounts of sorbic acid and SO2 in some samples. The amounts of benzoic acid found in some samples were a little bit higher than 0.1%, especially in the radish pickles and peach pickle. This might be due to their high moisture content and high aw. From the microbiological analysis, it was found that every sample except radish pickles contained TVC, yeast, mold, C. perfringens, S. aureus, and B. cereus less than 10 cfu/g, coliform and E. coli < 3 MPN/g, and Salmonella spp. was not found in 25 g. sample. In the microbiological aspect, the quality of radish pickle samples, except one sample of one brand, passed the Thai commodity product standard for flavored radish pickle set by Thai Industrial Standards Institute. In order to decrease the amount of preservatives being used in the products that contain low microbial inhibiting factors, the producers should keep the products after processing in low temperature (<4oC).
Right: ลิขสิทธิ์เป็นของเจ้าของบทความแต่เพียงผู้เดียว
สงวนลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติลิขสิทธิ์ พ.ศ. 2537
เอกสารนี้สงวนไว้สำหรับการใช้งานเพื่อการศึกษาเท่านั้น ไม่อนุญาตให้นำไปใช้ประโยชน์ด้านการค้า ไม่ว่ากรณีใด ๆ ทั้งสิ้น อีกทั้งห้ามมิให้ดัดแปลงเนื้อหา และต้องอ้างอิงถึงเจ้าของเอกสารทุกครั้งที่มีการนำไปใช้
Type: PhysicalObject
Format Extent: 8 แผ่น
Availability : Food Information Center, Institute of Food Research and Product Development, Kasetsart University, P.O. Box 1043, Kasetsart, Chatuchak, Bangkok 10903, Thailand;
Availability: ศูนย์สารนิเทศทางอาหาร สถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์;
Appears in Collections:Institute of Food Research and Product Development

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Montatip1.pdf54.37 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2009  The DSpace Foundation - Feedback